Hyppää pääsisältöön

Vilho Lampi, lakeuden maalari

Vilho Lampi ja hänen traaginen taiteilijakohtalonsa kiehtovat edelleen mieliä. Hänen vain 14-vuotinen maalariuransa päättyi itsemurhaan vuonna 1936.

Taiteilija Vilho Lampi (1898-1936) tunnetaan ennen kaikkea voimakkaista henkilökuvistaan ja liminkalaisista maisemamaalauksista.

Lammen ns. herooisen kauden työt vuosina 1929-30 herättivät suurta huomiota Helsingin taidepiireissä. Omatekoisin kehyksin varustetut, vanerille maalatut isokokoiset työt "täyttivät koko Taidehallin", kirjoitti joku närkästynyt yleisönosastossa.

Mukana olivat mm. Puukkojunkkari, Pelimanni ja Ruhmujussi. Monet teoksista liittyivät hengeltään levottomaan lapualaisaikaan.

Vuonna 1931 tapahtuneen Pariisin matkan arvellaan murtaneen Vilho Lammen itsetunnon. Joka tapauksessa uho oli sen jälkeen poissa. Pikkutarkat liminkalaismaisemat, lapsi- ja omakuvat syntyivät aitan ylisillä tai joen varrella.

Iso murros oli tapahtunut maalarin mielessä. Lähiympäristö puhui hänelle niin voimakkaasti, että "hevosen paskatkin huutavat: Ville, Ville."

Maaliskuun 17. päivänä 1936 Vilho Lampi matkusti aamujunalla Ouluun. Palatessaan kello 14 aikaan Tuirasta pitkin rautatiesiltaa kaupunkiin hän hyppäsi sillalta alas.

Paavo Rintala nosti Lammen taiteen esiin vuonna 1959 romaanissaan Jumala on kauneus. Teos ei ollut tarkoitettu elämäkerraksi, mutta romaanin päähenkilö samastettiin herkästi esikuvaansa. Romaanista on tehty tv-elokuva, ja mm. Kristian Smeds on tuonut aiheen näyttämölle.

TV2:n vuonna 1966 tekemässä dokumentissa veli Arvo Lampi ja lakitieteen tohtori Aaro Kauppi muistelevat taiteilijaa. Liminkakin näyttäytyy filmissä kuin Lammen tauluissa konsanaan.

Dokumentin käsikirjoittaja Eeli Aalto julkaisi aiheesta vuonna 1967 kirjan Vilho Lampi, lakeuden maalari.

Teksti: Jukka Lindfors & Eeli Aalto

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto