Hyppää pääsisältöön

Purjeveneellä maailman ympäri

Suomalainen Pertti Duncker purjehti itse rakentamallaan purjeveneellä maailman ympäri vuosina 1990-1996.

Pertti Duncker (1941-2009) innostui 30-vuotiaana purjeveneistä ja päätti metallimiehenä rakentaa veneen itse. 11-metrinen Merivuokko valmistui vuonna 1975 ja ensimmäinen pitkä matka suuntasi Trinidadiin ja Tobagoon.

Vuonna 1990 Duncker lähti maailmanympärysmatkalle ja taltioi videokamerallaan kuusi vuotta kestäneen matkansa vaiheita.


Dunckerista huokuu omapäisen ja oman elämänsä herran olemus. Matkallaan hän havainnoi maailmaa humoristiseen ja sarkastiseen tyyliinsä. Golf oli yksi Dunckerin ihmetyksen aiheita ja hän pohti sen "hulluutta" mm. Kap Horn -jaksossa.


Kuuden vuoden aikana matkaseura vaihtui monta kertaa. Vaimo Vuokko ja hänen poikansa reissasivat laivalla yli vuoden, lisäksi seuraan liittyi välillä suomalaisia ystäviä sekä matkan varrelta saatuja uusia tuttavuuksia.

Yhteiselo pienessä veneessä ei ollut helppoa. "Jos volkkariin pannaan ihmisiä parkkipaikalle ja ovet kiinni niin useimmiten viikon kuluttua joku haluaa ulos", mietiskeli Duncker.

Koettelemuksia riitti myrskyjen, ryöstöjen ja rahojen loppumisen muodossa.


Viimeinen videokamerakin varastettiin ennen perille pääsyä, joten loppumatkasta Afrikasta Suomeen ei ole kuin valokuvia.

"Tämä on purjehtimista eikä mitään posliinimaalausta tai pitsinnypläystä" Duncker toteaa kylmyyden ja myrskyn koetellessa.


Suomeen palattuaan Duncker pohti mitä haasteita vielä olisi jäljellä. Tai oikeastaan hän naureskeli sanalle "haaste", sillä se oli hänen mielestään muotisana, jota Suomessa käytettiin joka asiasta. Duncker naureskeli ettei Saimaan purjehdus houkuttele, mutta kenties Niagaran lasku Merivuokolla täysin purjein.

Dunckerin maailmanympärysmatkasta tehtiin kymmenosainen televisio-sarja, jonka jaksoista on tässä jutussa otteita. Hän kirjoitti purjehdusmatkoistaan myös kuusi kirjaa.

Kommentit