Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 19.1.2010

Aspiriinin jatkuva käyttö"Saako käyttää jatkuvasti aspiriinia (75–100 mg)? Kuulin, että se voi olla vaarallista ja rasittaa vatsaa."

Kyllä riski on olemassa, mutta ei onneksi kovin suuri. Vaarallisin sivuvaikutus on vuotava mahahaava. Sinänsä Aspiriini - Primaspan tai ASA, on tärkeä lääke. Se hidastaa verihiutaleiden tarrautumista tosiinsa ja siten veritulppia. Jos sairastaa valtimotautia, kiistatta kyllä hyötyy Aspiriinista. Mutta kenenkään muun ei kannata lääkettä käyttää. Ei edes varmuuden vuoksi.

Kokonaan eroon kuukautisista

YLE Akuutti

"Mitä haittaa on, jos syö koko ajan pillereitä ja kuukautisia siis ei tule ollenkaan? Netistä löytyy tietoa ulkomaisilta sivuilta ja siellä ei ole asiaa kielletty terveydellisistä syistä. Päinvastoin pidetään terveellisempänä sitä, että ihminen ei menetä suotta verta. Mikä on kanta Suomessa? Onko tästä tehty tutkimuksia tai onko tietoa ulkomaisista tutkimuksista? Itse en näe mitään syytä, miksi minulla tulisi olla kuukautiset."

On tutkittu kyllä. Jatkuva ehkäisyhän onnistuu yksivaihe-yhdistelmäpillerillä. Viimeksi lokakuussa 2009 julkaistiin laaja katsaus, jossa todettiin että jatkuva käyttö on mahdollista ja turvallista mutta toisaalta kukaan ei tiedä pitkäaikaisvaikutuksia. Valistunut oletus kuitenkin on, ettei jatkuvasta käytöstä ole haittaa terveydelle eikä hedelmällisyydellekään.

Mikä avuksi pimeään aikaan?

YLE Akuutti

"Suomessa on pitkä pimeä aika. Mikä siihen auttaa: valaistus, kirkasvalohoito, D-vitamiini vai ulkomaanmatka?"


Riippuu vähän, mihin apua haluaa. Jotkut esimerkiksi masentuvat kaamosaikaan, ja silloin kirkasvalohoito saattaa auttaa. Valaistuksella saa tietysti pimeää valoisammaksi, mutta tavallisilla lampuilla ei varsinaista kirkasvalovaikutusta saa aikaiseksi. D-vitamiini on todella tärkeä, me suomalaiset saamme sitä aivan liian vähän. Se tosin pitää luustoa hyvässä kunnossa, mutta ei se pimeänkestävyyttä lisää.

Keskimmäinen pakaralihas ja proteesi

YLE Akuutti

"Kun proteesileikkauksessa jää lihas irti ja sitä yritetään korjata toisella leikkauksella (lihas surkastunut), mitkä ovat ohjeet heti leikkauksen jälkeen koskien esimerkiksi varaamista, istumista ja kuntoutusta?"

Kun nivel vaihdetaan, pitää lihakset katkaista, jotta päästään käsiksi nivelkapseliin. Kun proteesi on asennettu, kapseli suljetaan ja lihas ommellaan takaisin kiinni. Tässä on käynyt ilmeisesti niin, että yksi lihaksista ei olekaan tarttunut. Nyt lihas pitää avata uudelleen ja vaikka ankkuroida lujemmin kiinni.Leikkauksen jälkeen potilas pitää saada liikkeelle mahdollisimman aikaisin. Näin ehkäistään veritulppia ja pidetään muita lihaksia kunnossa.

Leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen tarkoitus on huolehtia kaikista lihasryhmistä ja nivelistä, jotta leikkaustulos kokonaisuutenaan olisi hyvä. Kiinnityskohdan pitää antaa arpeutua ja parantua muutaman viikon. Siihen ei saa kohdistua liian suurta voimaa, mutta toisia lihasryhmiä pitää kuntouttaa. Hiljalleen kuntoutetaan sitten itse uudelleen kiinnitettyä lihasta ja lihasryhmää.

Kun haava parantunut, aletaan pikku hiljaa ja nousevalla rasituksella harjoittaa vaurioituneita lihaksia. Jo sairaalassa fysioterapeutti on käynyt potilaan luona. Hänen kanssaan tehdäänkin sitten oma harjoitussuunnitelma. Leikkaushaavan sijaitsee laidassa, joten istuminen on myös mahdollista.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.12.2015