Hyppää pääsisältöön

Uuteen elämään

Talvi- ja jatkosodassa kaatui tai katosi lähes 90 000 suomalaista. Noin 200 000 vammautui. Heistä noin 94 000 nuorta miestä sai pysyvän vamman.

Heti talvisodan jälkeen Suomen siviili- ja asevelvollisuusinvalidien liitto käynnisti sodassa vammautuneiden ammattikoulutuksen, kuntoutuksen ja sopeuttamisen uuteen elämään.

Koulutus käynnistyi Espoon Westendin ja Kauniaisten toipilaskodeissa, joissa kurssitettiin mm. maalareita, kelloseppiä ja puuseppiä. Koulutusta annettiin myös matematiikassa, kirjanpidossa ja konekirjoituksessa.

Sotainvalidien oma järjestö, Sotainvalidien veljesliitto, perustettiin elokuussa 1940. Sodan jälkeen myös monet muut veteraanijärjestöt ovat tehneet ansiokasta työtä sodassa vammautuneiden auttamiseksi.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta