Hyppää pääsisältöön

Vuoroin vieraissa on äidin ja tyttären kehitystarina parisuhdepelillä maustettuna

Pekka Milonoff ohjaamassa näyttelijöitä Tiina Lymi ja Eero Aho Vuoroin vieraissa -sarjassa
Pekka Milonoff ohjaamassa näyttelijöitä Tiina Lymi ja Eero Aho Vuoroin vieraissa -sarjassa Pekka Milonoff ohjaamassa näyttelijöitä Tiina Lymi ja Eero Aho Vuoroin vieraissa -sarjassa Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Eero Aho,Tiina Lymi,Vuoroin vieraissa

1990-luvun lopun komediallisessa ihmissuhdedraamassa kaksi avioparia: kolmekymppiset Elina ja Toni sekä Elinan vanhemmat viisikymppiset Anneli ja Antti kamppailevat pari- ja salasuhteidensa kiemuroissa. Vuonna 1997 ensiesitetty sarja keräsi aikanaan miljoonayleisön ja sitä ylistettiin paitsi kriitikoiden myös katsojien toimesta.

Sarja on katsottavissa kokonaisuudessaan kevääseen 2018 saakka tässä artikkelissa ja Yle Areenassa.

Tiina Lymin esittämä Elina on naimisissa Eero Ahon esittämän Tonin kanssa. Toni ei oikein tajua, vaan tokaiseekin vaimolleen, että "me oltais ihan onnellisia, jos sinä et olisi niin onneton".

Elinan vanhemmat Anneli (Marja Packalén) ja Antti (Risto Tuorila) ovat eron partaalla. Vaikeudet suhteissa saavat aikaan hyvin erilaisia reaktioita äidissä ja tyttäressä, mutta tuovat heitä myös lähemmäs toisiaan.

Muista sarjan hahmoista esille nousee erityisesti Kari Heiskasen tulkitsema pakastinkauppias Reijo Remes "Kiuruveeltä". Hyväsydämisen hahmon mukanaolo muistuttaa ihmisten reiluudesta ja keventää muuten salasuhteiden mustaamaa tarinaa. Päänäyttelijät kiinnitettiin sarjaan KOM-teatterista.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Anna-Leena Härkönen ja Pekka Milonoff. Milonoff on myös ohjannut sarjan. Tarinaa seuratessa Vuoroin vieraissa tuokin nopeasti mieleen Härkösen nuorisokuvauksen Häräntappoaseen (1989).

Vuoroin vieraissa on oikeastaan Marja Packalén tulkitseman äiti-Annelin kehitystarina. Hänelle ainakin sattuu ja tapahtuu tarinan edetessä ylivoimaiseti eniten. Alkupään jakoissa pääosan varastaa Tiina Lymi tytär-Elinana, mutta pian juonen edetessä huomio siirtyy tyttärestä äitiin.

Melodramaan ja mustan komedian rajamailla tanssahteleva sarja saavuti aikanaan miljoonayleisön. Se voitti nopeasti puolelleen paitsi katsojat myös tv-kriitikot. Sarja on ennen kaikkea kokonaisuus, ja se on luotu tarinan ehdoilla. Aikakauden suosituista jatkuvajuonisista viikkosarjoista poiketen Vuoroin vieraissa alkaa, jatkuu ja loppuu suunnitellusti. Se oli Yle TV1:n Kotikatsomon ensimmäinen kausisarja.

Sarjan laadukkuus näkyy käsikirjoituksen ja näyttelijäsuoritusten lisäksi puitteissa.. Ohjelmaa kuvattiin Helsingissä syksystä 1995 kevääseen 1996. Sörnäisiin rakennettussa studiossa lavastetut kohtaukset kielivät usein näkymättömäksi jäävän työn runsaasta määrästä.

Ensi-esityksensä jälkeen Vuoroin vieraissa on uusittu kahdesti vuosina 1998 ja 2008.

Alapuolelle on koottu Vuoroin vieraissa -sarjan muistetuimpia kohtauksia pysyvinä ohjelmanäytteinä

Vuoroin vieraissa näyttelijät ja tekijät

Päärooleissa: Tiina Lymi (Elina Kaivanto), Eero Aho (Toni Kaivanto), Marja Packalén (Anneli Varpio), Risto Tuorila (Antti Varpio), Pirkko Hämäläinen (Irja Aalto), Jani Volanen (Harri Rasila), Kari Hietalahti (Reijo Remes) ja Sari Mällinen (Outi). Muissa rooleissa mm. Hellen Willberg (Susanna), Pekka Valkeejärvi (Ilkka Jalander), Kaija Pakarinen (Sirpa Jalander), Sinikka Sokka (Kirsti), Matti Mäntylä (Jake) ja Vilma Melasniemi (Seija). Käsikirjoittajat: Anna-Leena Härkönen ja Pekka Milonoff. Ohjaaja: Pekka Milonoff. Musiikki: Kaj Chydenius.

Kommentit