Hyppää pääsisältöön

Onko viinankäyttösi hanskassa?

Kuinka paljon juot - viinan kohtuukäyttö. Lupaus 15.1.2010 alkaen YLE TV1. Kuva: Stock.xchng

Meille alkoholin kohtuukäyttäjille viina ei ole ongelma - eihän? TV1:n uuden Lupaus-sarjan kuvauksiin ei kuitenkaan millään löytynyt esimerkiksi nelikymppisiä naisia, koska "en mä juo" tai "ei mun alkoholinkäytössä ole mitään ongelmaa".

Oletko koskaan miettinyt, miltä elämä näyttäisi, jos käyttäisit alkoholia vieläkin vähemmän tai et lainkaan?


Älä märehdi ja murehdi vaan testaa ja tiedä

Ei ole mitään salatiedettä laskea, juoko itse viinaa yli kohtuuden: Terveen aikuisen kohtuuden raja-arvot ovat naisilla 0 - 16 ja miehillä 0 - 24 annosta annosta viikossa niin, että juo enintään muutaman annoksen alkoholia kerralla ja jakaa käytön kolmeen tai useampaan päivään.

Suositeltava kertakäytön maksimi - eli mitä juo yhtenä iltana - on naisilla 5 ja miehillä 7 annosta alkoholia. Entä mitä tarkoittaa yksi annos? Sen voi tarkistaa yksinkertaisella annoslaskurilla Päihdelinkin sivulla.

Noin 600 000 suomalaisista työikäisistä juo tällä hetkellä yli 6-packin eli yli kuusi annosta alkoholia kerrallaan silloin kuin juo – eli yli keskimääräisen kohtuukäytön. Päihdelääkäri Juha Kemppinen haluaa purkaa suomalaisten viinankäytön osiin. Viinamäärät voi purkaa ymmärrettäväksi ja kansantajuiseksi.

- Kun suomalaiset ovat jo oppineet tuntemaan verensokeri - ja kolesteroliarvojaan, on nyt tullut aika lanseerata Audit-C, julistaa Kemppinen.


Mikä ihmeen auditcee?

Alkoholinkäyttöä mitataan maailmanlaajuisesti 10 kysymyksen Audit-lomakkeella. Kysymyksiin vastaamalla saa kuvan omaan juomiseen liittyvistä riskeistä ja haitoista - tai vaihtoehtoisesti tiedon, että pulmia ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä.

Lyhennetty, kolmen kysymyksen Audit-C antaa pikatestinä oikean kuvan omasta alkoholinkäytöstä.

- Audit-C on verkko, jolla kalastetaan alkoholin suurkuluttamisen rajalla olevat, selittää Kemppinen.

Tee pika-Audit-C Päihdelinkin lomakkeella (pdf)

Kipurajat ovat tässä: Mikäli olet mies ja saat testistä yli viisi pistettä, olet lipumassa suurkuluttajaksi. Jos olet nainen ja saat yli neljä pistettä, on alkoholinkäyttösi ylittämässä kohtuukäytön rajan. Koko 10 kysymyksen testin tekeminen selventää, missä kohtaa juomistavoissa ollaan hälytysrajoilla.

Tee 10 kohdan Audit-testi Päihdelinkin sivulla

Testin tekeminen vie muutaman minuutin. Saat heti selkeän palautteen alkoholinkäyttötottumustesi huonoista tai hyvistä puolista.

 

Ulla Vuorela
 

Lupaus: Viisi viikkoa ilman viinaa. YLE TV1 perjantaisin 15.1. alkaen klo 21.00
 

Lue lisää ohjelmasta

Linkit

Kuuntele Juha Kemppisen haastattelu YleX:llä

Päihdelinkki: erilaisia riippuvuustestejä, keskustelua, neuvoja

Päihdelääkäri Juha Kemppisen sivut

Viinasta ja viinattomuudesta Olotilassa

Keskustelua ja vinkkiä Twitterissä #yle_alkoholi

Facebookissa keskustellaan: viinattomat viikot - onko niitä?

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys