Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Jaakko Kyläsalo ja Vesa Saarinen juhlalähetyksessä

Juontaja-toimittaja Jaakko Kyläsalo ja tuottaja-ohjaaja-toimittaja Vesa Saarinen vierailivat Kuningaskuluttajan juhlalähetyksessä. Katsottiin kooste menneiden vuosien Kuningaskuluttajista.

Näimme juttuja vuosien varrelta. Miltä tuntui katsoa, Jaakko?

-Hauska nähdä, että vielä ovat tallella, mutta niitä on niin hirveesti. Tuli paljon muistoja mieleen.

Vesa?

-Ihan hyvältä, vähän haikealta. Tulee mieleen se pieni innostunut joukko, joka silloin teki sitä. Anne Heinrichsen-Mali juontajana ja toimittajana. Erkki Holvikivi, kuvaussihteeri, ja sitten minä.
Palautetta tuli paljon ja se innosti meitä tekemään hyvää ohjelmaa.

Vesa, sua voi todella tituleerata Kuningaskuluttajan isäksi. Olit perustamassa ohjelmaa tammikuussa -90, kun se alkoi. Teit sitä vuoteen -97 asti. Mihin tarpeeseen ohjelma silloin syntyi?

-Se tuli katsojien, kuluttajien kannalta hyvään tarpeeseen. TV1:ssä eikä TV2:ssa ollut tällaista ohjelmaa.
Se paikkasi hyvin merkittävän aukon ja palveli sillä tavalla katsojia. Kun palaute oli kiittävää, niin se tietysti innosti. Sitä kautta koettiin, että tämä on tärkeä ohjelma ja haluttiin tehdä mahdollisimman hyvää tuotetta.

Jaakko, tulit ohjelmaan mukaan syksyllä -90 ja jatkoit vuoteen -98. Millaista kohtelua kaupoilla
sai Herra Kuningaskuluttaja?

-Yleensä hyvää, mutta joskus kyllä vähän ristiriitaistakin. Supistiin, että "Kuningaskuluttaja tuli sisään, olkaas nyt tarkkana". Mutta kyllä meikäläisen oli helppo olla kaupassa, kun oli kulunut aikaa. Oleellistahan on se, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun tämän tyyppinen ohjelma televisiossa Suomessa oli. Sitä ennen ohjelmat olivat olleet yksittäisten toimittajien harrastuksista tai kiinnostuksista riippuvia lyhytaikaisia sarjoja.

Palautetta siis tuli paljon ja se oli innostavaa. Ihmiset lähettelivät jopa rikkinäisiä kenkiä ja televisioita ja pyysivät selvittelemään asioita. Vesa, kuinka suuri osa aiheideoista tuli katsojilta?

-Alussa vähemmän, mutta sitten kun ohjelma teki itsensä tutuksi, niin suurin osa ohjelmaideoiden
antajista oli katsojapalautetta. Meillä oli kaksi ihmistä -90-luvun puolivälissä ottamassa tätä palautetta vastaan. Toisella oli huoneessa melkein pieni myymälä, jossa oli telkkareita, rikkinäisiä kodinkoneita, kenkiä ym. Kaikkea sellaista rekvisiittaa, josta katsojat olivat reklamoineet.

Jaakko, sinä keskityit paljolti pankkeihin. Miksi juuri pankkeja seurattiin niin tiiviisti?

-Koska pankit olivat luoneet luotettavan imagon, "täällä aina ystävä" jne. Mutta ystävä ei ollut siellä.
Kävi ilmi, että pankit aika röyhkeästi muuttivat korkoehtoa ja takaisinmaksuehtoja sopimatta niistä lainansaajan kanssa. Siviilioikeuden professorikin sanoi, että se on hänen mielestään käsittämätöntä ja sopimatonta.

Vesa, mitä sinulle on erityisesti jäänyt mieleen?

-Moniakin ohjelma-aiheita on jäänyt mieleen, mutta sieltä alkupäästä erityisesti ruokakorivertailut,
jotka olivat niin lähellä tavallisen kuluttajan elämää, että niistä tuli paljon palautetta. Niitä tehtiin ensin
omien toimittajien voimin, mutta sitten Kuluttajavirasto ryhtyi tekemään niitä. Valitettavasti niitä ei enää tulekaan.
Kuluttajavirasto ei enää tee näitä hintavertailuja resurssipulan takia. Mutta kansalla on nyt keskimäärin
enemmän rahaa ja kulutamme paljon. Kuluttajan oikeudet tunnetaan paremmin. Jaakko, mihin kuluttajaohjelmaa siis nyt tarvitaan?

-Samaan kuin ennenkin. Yleisradio on ainoa väline tässä maassa, jolla on resurssimahdollisuudet
ja sellainen asema, että se voi tehdä riippumatonta kuluttajan etujen ja kuluttajan suojan puolustamista.
Jos ei YLE sitä tee kunnolla, niin ei sitä tee kukaan.

Vesa?

-Mielestäni sitä tarvitaan vielä enemmän kuin 20 vuotta sitten. Jos leikkimielisesti voi sanoa, niin kuluttajaa viedään kuin vierasta sikaa paikasta toiseen. Kuluttamisesta on tullut ajanvieteteollisuutta, ja silloin täytyy olla joku kriittinen ohjelma, joka tuo myös kuluttajan edut esille. Mutta Kuningaskuluttaja voi pärjätä vain jos se uudistuu, elää tässä muutoksessa mukana ja on turvana ja tukena.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.