Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kaikkien aikojen kaunein on valittu

Jos missi haluaa olla ikiaikojen kaunein, hänen kannattaa olla vaalea ja hankkinut kruununsa vuosien 1960-1979 välillä.

Elävän arkiston äänestyksessä nousi kaksi ääniharavaa selvästi yli muiden. Vuoden 1975 Miss Suomi Anne Pohtamo keräsi yksin yli viidesosan annetuista äänistä. Tämä sopii hyvin yhteen sen faktan kanssa, että hänet kruunattiin missivuonnaan myös koko maailmankaikkeuden kauneimmaksi neidoksi.

Tiukasti kannoilla seurasi Leena Brusiin, Miss Eurooppa 1968. Brusiin sai ääniä miltei yhtä paljon kuin Pohtamo, ja heidän yhteinen äänisaaliinsa oli kaksi viidesosaa koko potista.

Kolmantena, mutta jo selvästi pienemmällä ääniosuudella, tuli maaliin suomalaisuuden ikoni Armi Kuusela. Mainittakoon, että Iltalehden vuonna 2009 suorittamassa lukijaäänestyksessä Armi peri ylivoimaisen voiton.

Elävän arkiston äänestyksessä kymmenen parhaan joukkoon sijoittui vain kolme tummatukkaista kaunotarta. Selvästi suosituimpia olivat 60- ja 70-lukujen missit: kummaltakin vuosikymmeneltä mahtui mukaan kolme edustajaa.

Esiraadin tarjoaman ehdokaslistan ulkopuolelta ääniä saivat myös Sari Aspholm, Tarja Nurmi, Mira Salo ja perintöprinsessa Nina Autio.

Tässä missien top ten:

1. Anne Pohtamo

2. Leena Brusiin

3. Armi Kuusela

4. Anna-Liisa Tilus

5. Karita Tuomola

6. Tanja Vienonen

7. Satu Östring

8. Johanna Raunio

9. Armi Aavikko

10. Virpi Miettinen

Varhaisin kärkikymmenikköön päässyt kauneuskuningatar oli vuoden 1952 Miss Universum Armi Kuusela. Mm. Suomen ensimmäinen Miss Eurooppa Ester Toivonen ja ysärikaunotar Lola Odusoga jäivät tässä kisassa hännille.

Kiitämme kaikkia äänestäjiä. Lahjaksi valintaan osallistuneille Elävä arkisto julkaisee ensi kertaa Anne Pohtamon haastattelun Arto Nyberg -ohjelmasta vuodelta 2004.

Anne Pohtamo kertoo elämästään

Elävän arkiston missisivut

 • Kotikadun kolmannen kauden suurin mysteeri löytyy ullakolta

  Neljäs kausi tulee katsottavaksi lokakuussa.

  Kotikadun kolme ensimmäistä kautta ovat nyt katsottavissa Areenassa. Jokainen kausi on katsottavissa kuusi kuukautta, joten vielä on aikaa aloittaa koko sarja alusta. Ensimmäinen kausi on katseltavissa 25.7. saakka. Vuosina 1997–1998 nähty kolmas kausi saapui juuri juhannuksen kynnyksellä katsottavaksi. Toinen kausi pättyi jaksoon, jossa tanssittiin Jannen ja Pirkon häitä.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.

 • Ota radiodraamat mukaasi kesään!

  Lataa kuunnelmat omalle laitteelle

  Kaikki arkistosta julkaistavat radiodraamat ovat kuunneltavissa Areenan kautta, mutta osa on myös ladattavissa omalle laitteelle. Ota suosikkisi mukaan ja uppoudu kuunnelmien maailmaan mökkirannassa, tunturissa tai ulkomailla nettiyhteyksien ulottumattomissa. Kokoamme tälle sivulle ladattavat radiodraamat, jotka on julkaistu arkistosopimuksen puitteissa.

 • Kymmenvuotias Areena on suositumpi kuin koskaan

  Areenan viimeiset kuusi kuukautta

  Kesäkuussa 10 vuotta täyttävän Yle Areenan käyttäjäennätykset ovat paukkuneet kevään aikana: Areenaa käyttää viikossa jo noin 2,3 miljoonaa eri selainta. Kevään aikana palveluun on tuotu myös runsaasti uusia ominaisuuksia. Norjalainen nuorisosarja Skam on ollut kevään iso puheenaihe ja hitti.