Hyppää pääsisältöön

Tuula Amberla laulaa Lulusta ja Lonasta

Turkulainen Tuula Amberla nousi koko Suomen kansan tietoisuuteen Jukka Alihangan jatsahtavalla Lulu-hitillä vuonna 1984.

Tietolaatikko

Lulu. Säv. Jukka Alihanka, san. Jukka Alihanka - Alpo Jaakola.
Lona. Säv. Ossi Paasonen, san. Jukka Alihanka - Ossi Paasonen.

Alpo Jaakolan runoon perustunut Lulu julkaistiin Amberlan samannimisellä esikois-lp:llä. Toinen naisprofiili Lona oli pienempi menestyskappale samaiselta levyltä.

Tuula Amberla (s. 1959) aloitti aktiivisen musiikkiuran rockyhtyeessä Liikkuvat Lapset. Se toimi vielä muutamia vuosia Amberlan soolouran alettua, mutta hajosi vuonna 1987.

Amberla on julkaissut musiikkia myös Conventionals-taustayhtyeensä kera. Laulamisen ohella on toiminut mm. näyttelijänä, juontajana ja siviiliammatissaan kirjastonhoitajana.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto