Hyppää pääsisältöön

Kunniaväkivalta

Sellon ampumistapaus nosti keskustelunaiheeksi kunniaväkivallan. Tilastojen mukaan sellaista ei Suomessa esiinny, mutta mitä sanovat asianosaiset ja asiantuntijat?

Tietolaatikko

Koska kyse pohjimmiltaan on häpeästä, on kunniaväkivalta-termin tilalle on ehdotettu sanoja häpeäväkivalta tai kauhurikos.
Huom: Yksinhuoltajaäidin haastattelukuvitus on lavastettu.

Ajankohtainen kakkonen haastatteli aiheesta uhkailun kohteiksi joutuneita naisia, kunniakonflikteihin perehtyneitä Marjo van Dijkenia ja Rebwar Karimia sekä oikeusministeri Tuija Braxia.

Asianosaisena kuullaan mm. yksinhuoltajaäitiä, joka toistuvasti saa entiseltä puolisoltaan itseensä ja lapseen kohdistuvia uhkailuja.

Asiantuntijat muistuttavat kyseen olevan globaalista ilmiöstä. Vaikkei Suomessa virallisesti ole kunniamurhia tehtykään, on kulttuurissamme yhä rippeitä siitä.

Heidän mukaansa yleisin virhe on käsittää ilmiö uskonnosta johtuvaksi. Esim. koraanin sharia-laki ei kunniaväkivaltaa hyväksy.

Kulttuurista kumpuavan ilmiön keskiössä on yhteisön kunniaan kohdistuva paine. Erona "tavalliseen" väkivaltaan on se, että väkivallanteko saa osakseen julkisen hyväksynnän.

Sellon tapausta asiantuntijat eivät pidä kunniamurhana. Vaikka surmien syynä olikin häpeä, ovat joukkomurha sekä tekijän itsemurha kunniaväkivallalle epätyypillisiä.

Oikeusministeri Brax muistuttaa, että kaikki väkivallanteot uhkailua myöden ovat Suomen laissa selvästi kriminalisoituja.

— Missään ei sanota, että mikään kulttuurinen tausta tätä lieventäisi. Ketään ei saa Suomessa uhkailla, kukaan ei saa olla väkivallan kohteena saati henkirikoksen uhrina, Brax sanoo.

Konfliktiin joutuneiden uhrien suojaaminen on Suomessa vielä alkutekijöissään. Toistaiseksi maassamme on mahdotonta tyystin "kadota".

Karimi puolestaan muistuttaa "Suomen metsissä asuvasta aikapommista".

— Suomessa elää tuhansia turvapaikanhakijoita. Suuri osa heistä tulee ns. kunniakulttuuripiireistä. He asuvat vastaanottokeskuksisssa metsien keskellä ja oireilevat tästä prosessista. Suuri osa heistä on nuoria miehiä, jotka tulevaisuudessa perustavat perheitä suomalaisten naisten kanssa, Karimi sanoo.

Karimin seuraavana työprojektina on astua maahanmuuttajayhteisön sisälle ja pyrkiä sieltä käsin vaikuttamaan kulttuurirakenteeseen.

— Sillä niin kauan kuin kulttuuri elää, niin ihmiset käyttäytyvät sen mukaan. Vaikka kuinka kovennettaisiin lakia, niin ihmiset valitettavasti edelleen käyttäytyvät oman kulttuuriohjeensa mukaan, Karimi sanoo.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto