Hyppää pääsisältöön

Naiset naisten asialla

1980-luvun alussa Suomessa perustettiin useita feministiseen ajatteluun pohjautuvia ryhmittymiä. Dokumentissa selviää miten naisaktiivit näkevät oman aikansa ja kuinka he pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnassa.

Feminismin historia on ollut tapana esittää kolmena jaksona. Ensimmäinen jakso 1900-luvun alussa vaati naisille yhtäläisiä kansalais- ja poliittisia oikeuksia miesten kanssa.

Toisen jakson feminismi syntyi 1960-70-luvulla ja oli vahvimmillaan Suomessa 1980-luvun alussa. Silloin keskusteluun nousivat mm. naisen asema työelämässä ja sukupuoliroolit. Kolmatta jaksoa leimaa vahva akateeminen tutkimus ja keskittyminen naisten välisiin eroihin.

Haastattelussa Naisasialiitto Unioni ry:n puheenjohtaja Helena Auvinen kertoo yhdistyksen eri toimintamuodoista. 1980-luvun alussa pääpaino oli tasa-arvokysymyksissä sekä rauhantyöllä.

Kommentit