Hyppää pääsisältöön

Matti Ijäksen Delegaatio on kupliva komedia YYA-Suomesta

Matti Ijäksen vuonna 1982 ohjaamassa hersyvässä komediassa panevat pikkukaupungin päättäjät parastaan, kun vieraaksi saadaan neuvostoliittolainen ystävyysvaltuuskunta.

Kaksipäiväisellä visiitillä vieraita "sieltä jostakin" pidettäisiin kuin kukkia kämmenellä. Kokolihaakin tarjottaisiin joka päivä. Valtuuskunta saapuu. Mutta missä on tulkki?

Ensimmäinen lounas tarjotaan hyppyrin juurella kenttäolosuhteissa. Tarjolla on torvisoittoa, liikunnallinen ohjelmanumero, hernerokkaa ja karjalanpiirakoita, "jotka te jo tunnettekin". Vieraat yllättyvät pöytäkeskustelusta.

Yleisötapahtumana on ystävyysottelu pesäpallossa, vieraille uudessa lajissa.

Delegaation autonkuljettajana sekä trumpetistina toimii Tiihonen. Hänen palkkaluokkansa on sopivan pieni, häneen voi siis luottaa. Tiihosen ajatukset pyörivät kuitenkin muutenkin toisaalla. Vaimo on ollut uskoton.

Illanvietossa suomalais-venäläiset suhteet jo kukoistavat. Tiihonenkin löytää yhteisen sävelen uuden ystävän kanssa.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto