Hyppää pääsisältöön

Kartanokeitoksia Wiurilassa

Halikon Wiurilan kartano edustaa ruotsalaisajan uusklassismia ja sen talousrakennukset ovat itsensä Carl Ludvig Engelin piirtämät.

Wiurilan kartano mainitaan historiankirjoissa jo 1400-luvulla, joilloin omistajaksi on mainittu Magnus Johansson till Wiorela.

Kartano periytyi hänen tyttärelleen ja kulki suvussa vuoteen 1787 saakka, jolloin sen osti kenraalimajuri Magnus Wilhelm Armfelt.

Wiurilan uusklassinen päärakennus on Suomen ensimmäisen valtionarkkitehdin italialaisen Carlos Bassin käsialaa. Talauskeskuksen julkisivun loi toisena valtionarkkitehtinä toiminut C.L. Engel.

Wiurilan kokonaispinta-ala on parhaimmillaan ollut melkein 50 000 hehtaaria ja kartanon mailla on toiminut tiilitehdas, saha, myllyjä, meijeri, viinantislaamo ja vanhin tiedetty suomalainen olutpanimo.

Viimeinen kreivi, Carl August Armfelt (k.1942) toimitti Wiurilaan sähkön ja vesijärjestelmän.

Vuosien saatossa tila on pienentynyt maan luovutusten ja perinnön jakojen myötä. Vuonna 1951 Carl August Armfeltin tytär Anna Louise Standertskjöld-Brüninghaus otti suvun maat haltuunsa ja herätti kartanon uuteen loistoonsa miehensä Günter Brüninghausin kanssa.

Nykypinta-ala käsittää noin 150 hehtaaria. Kartanon yhteydessä toimii museo, ravintola sekä hostelli. Alueella on myös golfkenttä sekä ratsastuskoulu. Yhtenä erikoisuutena on ollut sokerimaissin viljely.

Kartanon keittiössä Anna Louise valmistaa maukasta pataa omalla pellolla tuotetusta maissista ja leipoo herkullisia jälkiruokia.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto