Hyppää pääsisältöön

Kiinalainen soppa

Pakistanilainen räätäli tuotiin Suomeen ravintolatöihin, vaikka hänellä ei ollut alan kokemusta tai koulutusta. Töitä riitti kellon ympäri, mutta palkkaa ei maksettu lainkaan. Nyt juttua puidaan oikeudessa.

Kiinalainen opiskelija työskenteli yhteensä kymmenessä ravintolassa Suomessa, ja sai parhaimmillaan vain puolet työehtosopimuksen mukaisesta palkasta. Hänen mukaansa kaikki kiinalaisravintolat maksavat yhtä huonosti - paitsi ne, jotka maksavat vielä huonommin.

Työperäistä maahanmuuttoa suosiva politiikka on johtanut siihen, että työnantaja voi halutessaan helposti saada ulkomaalaiselle työntekijälle työluvan Suomeen. Ravintola-alalla ulkomaalaisten työntekijöiden riisto on häkellyttävän yleistä. Ongelma on viranomaisten tiedossa, mutta siihen ei ole puututtu.

Toimittaja Kati Juurus lähti tutkimaan etnisten ravintoloiden työntekijöiden oloja. Alalta löytyi yhtä ja toista kiinnostavaaa. Mitä asianajajaliitosta eronnut julkkislakimies teki kiinalaisravintolan takahuoneessa? Kuka asui ravintolan kellarikomerossa? Mikä sai toisen lakimiehen väittämään, että kaiken takana on salaperäinen herra Yang?

Haastatellut

 • Lu Shuwu, kokki, ravintoloitsija
 • Asim Siddiqui
 • Waseem Khan, Asim Siddiquin entinen työnantaja
 • Matti Penttinen, asianajaja, varatuomari
 • Olavi Kärkkäinen, ylitarkastaja, Valvira
 • Katja-Pia Jenu, tarkastaja, Uudenmaan työsuojelupiiri
 • Xie Dawei
 • Kunbai Yang, kokki, ravintoloitsija
 • "Herra X"
 • Lam Chan Hoa, toimitusjohtaja, Tang Dynasty
 • Yang Jinghui, sihteeri, Suomen kiinalaisten allianssi
 • "Neiti Y"

Toimittaja Kati Juurus