Hyppää pääsisältöön

Kiinalainen soppa: käsikirjoitus

"minä teen joka päivä pitkää päivä"

"minä ei ole vapaapäivää"

"minä ei ole palkka, ei yhtä mitään hän anta minulle palka"

Otsikko: Kiinalainen soppa

Juonto: Kiinalainen pariskunta pyöritti Savonlinnassa vuosien ajan ravintolaa Kiinasta tuodun halpatyövoiman varassa.


Viime marraskuinen pikku-uutinen kertoi, että Itä-Suomen hovioikeus piti voimassa ravintoloitsijapariskunnalle käräjäoikeudessa määrätyt tuomiot.

Pariskunta oli teettänyt Kiinasta tuoduilla työntekijöillään töitä kellon ympäri muutaman satasen kuukausipalkalla. Heidät oli pantu asumaan - tofutehtaaseen.


Riistoa oli jatkettu vuosikausia


Ravintola-alalta kuulee silloin tällöin huhuja ulkomaalaisten työntekijöiden kaltoin kohtelusta, pimeistä palkoista ja pitkistä päivistä.


Päätin yrittää selvittää, onko huhuissa perää, vai onko Savonlinnan tapaus harvinainen poikkeus.


Törmäsin hiljaisuuden muuriin.

Lu Shuwu: "tuota…sopiiko, etten puhu siitä mitään. Sehän on jo vanha juttu…"


kokki Lu Shuwu tuli töihin Savonlinnan ravintolaan vuonna 2002 Kiinan Harbinista. Työtä jatkui nelisen vuotta, kuusi päivää viikossa, 10 tai 12 tuntia päivässä.

Lu Shuwu : "Sain tietää ystävän kautta Kiinassa, että sinne tarvittiin työntekijä."

tulkki: "mitä he lupasivat teille?"


Lu Shuwu: "kuukausipalkkaa noin 400-420"


tulkki: "ai 420 euroa vai?"


Lu Shuwu: "joo."


tulkki: "kuukausipalkka oli 420 euroa"


Lu Shuwu: "tosi pitkä työaika."

"12 tuntia."


tulkki: "miltä se tilanne ravintolassa tuntui?"

Lu Shuwu: "alussa se ei tuntunut mitenkään ihmeelliseltä mutta vuoden kuluttua palkka alkoi tuntua pieneltä ja työaika liian pitkältä."

"Tein vain työtä. en tehnyt mitään muuta."


"Se on ollutta ja mennyttä. En halua sanoa siitä asiasta enää mitään."Juonto: Tarinoita ja tapauksia alkoi löytyä lisää. Monet kovia kokeneet työntekijät kuitenkin pelkäsivät kertoa kokemuksistaan, ainakin kasvoillaan.

Asim Siddiqui: "siellä (karachissa) elämäni oli ihan ok, meni aika hyvin. Tänne tuln etsimään vielä parempaa elämää, mutta kaikki menikin pieleen"


Juonto: Pakistanilainen Asim Siddiqui tunsi miehen, joka omisti kaukaisessa Suomessa ravintolan nimeltään Keisari, joka sijaitsi Vantaa-nimisessä kaupungissa.

Ravintola Keisari on sittemmin mennyt konkurssiin, mutta sen entinen omistaja – eli Asim Siddiquin entinen työnantaja - löytyy erään toisen vantaalaisravintolan baaritiskin takaa.

Waseem Khan: "So it was Ravintola Keisari and it was a very famous place as everyone knows, and was working very good. I have enough money there. so that time I need some worker. And I wnet to Pakistan. I saw he was all the time taking cigarette from the floor. I don’t know what came to my mind, I say (to him) , thank God I have very good work so I do for God something."
"So I brought him here in Finland."


Juonto: Khan sai helposti järjestettyä Asim Siddiquille työluvan Suomeen. Järjestelmä on näet sellainen, että jos työnantaja haluaa tuoda ulkomailta työntekijän itselleen, se pääsääntöisesti onnistuu. Minkäänlaista haastattelua tai esimerkiksi tarvittavan ammattitaidon toteamista ei työlupaa varten vaadita.


Asim Siddiqui: "Minä kyllä sanoin hänelle että en ole ikinä tehnyt kokin hommia. Hän sanoi minulle, että hän kyllä opettaa kaiken perillä. Sillä perusteella minä tulin tänne ja hän sanoi minulle että siihen asti kun saan pysyvän oleskeluluvan, sinä teet vain minun firmalle töitä 0626."


Pysyvän oleskeluluvan saamiseen kuluu viisi vuotta.

Siddiqui: "ravintolassa myytiin suomalaista ruokaa, lehtipihviä, grillipihviä, sellaisia ruokia. ja siellä oli baari, jossa myytiin alkoholia. Intialaista ruokaa ei ollut ollenkaan, vain suomalaista . normaalina päivänä aloitin klo 7.30-8.00 ja lähdin silloin kun ravintola meni kiinni, kello 24 tai 1."


Työnantajalla on tarinasta toinen versio:

Khan: "…he didn’t start work, because he was not able to work!"
Kati: "why was he not able to work?"

khan: "because he was in shock. He was sitting like this all the time."Siddiqui oli Keisarissa yhteensä nelisen kuukautta.

Siddiqui: "Totta kai olin väsynyt, mutta se oli ok kun tiesin, miksi olin tullut ja mikä päämääräni oli. Ajattelin, että kun teen niin paljon töitä niin saan myös kunnolla rahaa."

Kati: "missä vaiheessa tajusit, että sinua huijataan?"

Siddiqui: "ihan alussa ei tunnu niin pahalta, mutta ajan kuluessa tuntuu, että on jonkun orja. että mitä ikinä hän sanookin, niin pitää tehdä niin. Kaikki mitä hän sanoo, on oikein."

Siddiqui: "En koskaan saanut minkäänlaista palkkaa."

Kati: "Pyysitkö koskaan palkkaa?"

Siddiqui: "tietysti pyysin. kaksi tai kolme kertaa. siksi hän tulikin minulle vihaiseksi."

Juonto: Myöhemmin löysin suomalaisnaisen, joka oli ollut Siddiquin kanssa samaan aikaan töissä ravintola Keisarissa. Hän ei halua asiassa julkisuutta, mutta kertoi Siddiquin mm. paistaneen pizzaa, plokanneen laseja, siivonneen ja olleen töissä aina kun nainen tuli töihin ja aina kun hän lähti töistä.

Penttinen: "hyväksikäyttäjät…. ovat lähes poikkeuksetta samaa kansallisuutta kuin ne työntekijät jotka he ovat Suomeen tuoneet, uskon että kyllä he mieltävät sinänsä menettelevänsä Suomen lainsäädännön vastaisesti, toisaalta he tuntevat tai väittävät olevansa hyväntekijöitä. Eli tarjoavat työtä, korostavat hyvin usein sitä, minkälaisissa olosuhteissa tämä työntekijä oli siellä ulkomailla eivät he edes pyri vertaamaan työntkeijöiden täkäläisiä olosuhteita esimerkiksi niihin ravintoloihin, joissa kaikki toimii asianmukaisesti."


Waseem Khan: "If I send him to bring one cigarette package, 20 euro I give him, I don’t take money back from him. this is true, This is really true. I am not afraid of anyone. I have done right…..It is between me and God. That’s it I have done this thing only for the God with this person."Juonto: Siddiquin työsyrjintätapausta käsitellään nyt oikeudessa. Helsingin käräjäoikeus ratkaisi jo jutun työntekijän hyväksi, mutta hovioikeudessa kiista on edelleen kesken.


Minulle oli yhä epäselvää, kuinka paljon tällaisia alipalkattuja Asim Siddiquejä ravintoloiden keittiöissä ja takahuoneissa raataa. Työlupia EU:n ulkopuo9lelta tuleville ravintolatyöntekijöille myönnetään yhä enemmän – vuodessa reilusti yli tuhat


Ravintola-alalla harmaa talous ylipäätään on tavallista. Kun verohallinto tarkasti vuosina 2006-2008 yhteensä 355 hotelli- ja ravintola-alan yritystä, niistä harmaiksi todettiin 173, eli puolet.


Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti Virken rapotin mukaan ulkomaalaisten ravintoloiden yleistyminen on tuonut alalle uudenlaista harmaata taloutta, jolle on tyypillistä mm alipalkkaus ja pimeän työvoiman käyttö. Raportissa myös todetaan, että ulkomaalaiseen työvoimaan liittyvien väärinkäytösten paljastaminen on – hankalaa.

Kati: "miten niitä tällä hetkellä nyt sitten valvotaan?"

Olavi Kärkkäinen: "lääninhallituksen tekee kenttävalvontaa, mutta niin kun erityiset, hankalat tapaukset niin niihin puuttuminen on vähän vaikeempaa. niihin ei oo tekijöitä."

Kati: "kuinka paljon tämmösiä tapauksia jää kokonaan tulematta esiin?"


Kärkkäinen: "vähän vaikee arvioida. Paljonhan niitä jää."Työsuojelutarkastajat kyllä kiertävät ravintoloita, mutta yleensä ilmoittavat tulostaan ennakolta.

Katja-Pia Jenu: "jos työnantaja osaa väärentää työaikakirjanpidon, työsopimukset ja palkkalaskelmat, niin meillä ei ole mitään keinoja sitten tavallaan kyseenalaistaa sitä."


Jenu: "ainut tie on sitten se, että työntekijä itse kertoo sen, mikä se todellisuus on. Mutta että jos kukaan ei puhu siitä ja paperit on kunnossa, niin sit se yleensä valitettavasti jää siihen."kati: "so is this the place?"


Xie Dawei: "this is the right place but different name."
Juonto: Ei Xie Daweikaan ole aiemmin kertonut kokemuksistaan. Hänenkin entisellä työpaikkaallaan oli tehty työsuojelutarkastus – puhtain paperein. Ongelma olikin se, että Xiellä ei ollut työsopimusta eikä häntä näkynyt yrityksen kirjanpidossa.


xie Dawei: johtaja lupasi maksaa 8,5 E tunti ja nostaa sitä myöhemmin. työskentelin yhteensä noin 500 tuntia, noin 45-50 tuntia viikossa. 2,5-3 kuukaudessa on 15-16 viikkoa ja noin työskentelin n 500 tuntia ja kun palkka on 8,5 euroa tunti niin siitä pitäisi tulla noin 4000-5000 euroa. mutta tämän vajaan 3 kuukauden aikana hän maksoi minulle 900 euroa. hän yritti aina siirtää palkanmaksua, niin lopulta sitten läksin. palkkani oli lopulta railun euron tunnissa .

Xie: "se oli minun mielestäni syrjintää 1048 koska suomalaiset työntekijät saivat kunnollista palkkaa"

Xie: "They asked me to ask the boss to pay the rest of the money but the boss always delayed delalyed delayed"


Juonto: Tässä ravintolahuoneistossa toiminut Xie Dawein entinen työpaikka, Cafe Mandarin, on mennyt konkurssiin. Tiloissa toimii ihan toinen ravintola. Juhani Jantunen, konkurssiin menneen Cafe Mandarinin omistaja, ei muista Xie Daweita.

Toimittaja: mä haluaisin kauheen mielelläni kuulla sun näkemyksen…


Työnantaja ei suostu haastatteluun, mutta kertoo, että työsopimuksella töissä olleille maksettiin kaikkien sääntöjen mukaan.


Xie Dawei ei Jantusen mukaan ole edes ollut yrityksen palkkalistoilla.


On siis taas etsittävä todistaja. Xie Dawein kanssa entisessä cafe Mandarinissa työskenteli kiinalaissyntyinen mutta suomen kansalaisuuden saanut kokki, jolla on nykyään oma ravintola Hämeenlinnassa. Hänkin haluaa pysyä tunnistamattomana.


kati: "so you were working together with Xie Dawei in Café mandarin?"


Kunbai Yang: "yes"
"I just tell this big boss olike coulee could I like you might some people to help in the kitchen so he said its’ okay…"


Kati: "was it clear for the boss that you are not the person who pays the salary, but it’s the boss who pays the salary?"


Kunbai Yang: " yes of course yes it’s clear because I’m just a worker here (there), I cannot pay him for with my salary."

"I think (as) he’s working there He should get his salary. Everyone working need to get paid."


Xie Dawei kertoo työskennelleensä noin kymmenessä ravintolassa, joista Cafe Mandarinissa palkka oli huonoin.

Kati: Are there cases where you got paid according to the rules?

Xie: "ei semmoisia juuri ole , yleensä palkka on 5:n ja 6:n euron välillä tunnilta. Yleisesti ottaen kaikki kiinalaiset ravintolat maksavat niin."

"Mainittakoon, että pääkaupunkiseudulla työehtosopimuksen mukainen anniskelupaikkojen matalin mahdollinen tuntipalkka on 10,19 euroa tunti, ja ei-anniskelupaikoissa 9,28 euroa."


Xie: "He pyysivät verokorttiani ja sitten he maksoivat pienen veron, ehkä 200-300 euron palkasta . jos joku tuli tarkistamaan, he sanoivat että työskentelen osa-aikaisesti vaikka todellinen työaika on paljon pidempi kuin ravintolanomistajan ilmoittama aika .

Käytännössä kaikki kiinalaiset ravintolat toimivat niin."
Xie Dawei ei mielestään ole kaikkein huonoimmassa asemassa.

Xie: "Ravintolanomistajat haluavat löytää halpoja työntekijöitä, jotka pysyvät pitkään töissä joten he tuovat kokkeja suoraan Kiinasta. Heidän palkkansa on vielä matalampi ja työajat pidempiä. se on hyvä tapa ravintoloitsijalle laskea kustannuksia."

Olavi Kärkkäinen: "niin jos vaikka se pimeä palkka käteen on 5 euroo tunti ja ravintoloitsija, joka maksaa kaikki lisätm lomat, lomakorvaukset niin hänelle se työntekijän tunti maksaa palttiarallaa 25 euroo. Niin jos eroa tulee niin kun 20 euroo per tehty tuotunti, niin kyllä siinä asiansa hoitavan yrittäjän asema on varsin tukala."


Ongelma on siis tiedossa, mutta kukaan ei tee sille mitään.

Jenu: "yritän tietysti tehdä parhaani korjatakseni tilanteen mutta totuus on se, että työsuojeluviranomainen ei yksin pysty tähän ongelmaan puuttumaan niin että se korjaantuisi."

Penttinen: "esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksella resurssit tämänkaltaisten työrikosjuttujen tutkinaan ovat niin onnettoman vähäiset, että ei ole pelkoakaan siitä tätä toimintaa harjoittavilla yrittäjillä, että jäisivät kiinni muuta kuin sattuman oikusta."

Kärkkäinen: "eihän niihin pääse kiinni. Siis ainoo tapa löytää tällanen on se, että pyöräytetään koko jos se on ravintola se yritys, niin koko ravintola ympäri….

…Et se on valtava työ."jenu: " mitä kauempaa ihmiset tulee, sitä huonompi tietämys heillä on Suomesta ja Suomen oloista. elikkä siihen pitäisi…. elikkä ennen kuin työntekijä saapuu Suomeen, niin häntä haastateltaisiin, häneltä kysyttäisiin, tietääkäö mihin hän on menossa, mitä työtä hän on menossa tekemään. Se että tässäkin yksi tapaus, että oli pakistanilainen ravintola, mutta tosiasiallisesti myi pelkästään suomalaista ruokaa. Selvitettäisiin sitä, että onko todellakin tarvetta etniselle kokille vai onko se vain keino saada tuttu Suomeen.."


Juonto: Jotkut kiinalaisetkin työntekijät ovat alkaneet vaatia korvauksia oikeusteitse. Jutut ovat sotkuisia, riitaisia, monimutkaisia ja yleensä pitkiä. työsuhdejuridiikkaan erikoistunut Matti Penttisen lakiasiaintoimisto on hoitanut paljon myös ravintolatyöntekijöiden juttuja.

Penttinen: "joudutan etsimään todisteita, näyttöä, henkilötodistelua siitä, että paljonko työtä on tehty, jotta pystytään selvittämään näiden palkkasaatavien, saatavien määrä. Kyllä ne hyvin sotkuisia, sotkuisia asioita ovat,"


Juonto:Toimiston yksi asiakas on kiinalainen herra X, joka tuotiin Suomeen siivoojaksi, mutta joka päätyi ravintolatyöntekijäksi. Hän työskenteli lyhyen aikaa myös Tang Dynasty –nimisessä ravintolassa Helsingin keskustassa. Nyt hän on haastanut ravintolan oikeuteen ja vaatii korvausta muun muassa menetetyistä palkoista ja työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

herra X: "työskentelin 18 päivää mutta he eivät maksaneet minulle mitään.

(pomo) sanoi että kuukausipalkkasi on 1000 euroa 3845 ilman taukoja."

"aamulla kello 9.30 rupesin keittämään riisiä pesin riisin, keitin riisin. sen jälkeen leikkasin vihanneksia salaattia varten sen jälkeen järjestelin astiat buffettiin"

"illalla klo 10 kun työt muuten loppuivat, kokit toivat vadit ja pannut minulle pestäväksi. työ oli hyvin raskasta."


"anoin pomolle kolme kertaa etten voinut tehdä niin paljon töitä, haluan lopettaa. hän pyysi minua odottamaan kunnes löytäisi jonkun toisen työntekijän. Lopulta kolmannella kerralla sanoin että lähden tänään koska en jaksa enää tehdä työskennellä".Lam Chan Hoa esittäytyy Tang Dynastyn toimitusjohtajaksi ja omistajan mieheksi. Hän arvaa heti, mistä on kyse, kun ilmaannun ravintolaan.

Lam: "se työntekijä varmaan se on kiinalainen mä tiedän se puhuu…"


Kati: "joo joo"


Lam: "mä sanoin sille että kokeiluaika että hän voi tulla silloin kun me tarvise ja hän tulee me päivällä lounas meillä on kiireinen ja sitten tarve hän tulee tiskaamaan ja hän tulee meidän ravitnolaan tiskaamaan ja sitten että mä en tiedä mitä toinen henkilö järjestää varmaan kuus tuntii tai seitsemän tunti hän tekee siellä ja sitten hän lähde pois."

Lam: "hän vaan lähte yhtäkkiä ja siellä puhuu meidän toisen työntekijän kanssa mä ei halua mitään palkka ei mitään hän vaan lähtee pois vaan"


Kati: "hän ei halua palkkaa?


Lam: "joo hän vaan puhuu vaan ihan yllätys mulle vaan..."
Juonto: kuka puhuu totta? herra x vaiko hänen työnantajansa? vai puhuuko kumpikaan? Olen keskellä kiinalaista soppaa, joka muuttuu entistä sotkuisemmaksi.

herra X : "ravintolan kellarissa on varastohuone. Olen ollut siellä, ihmisiä asuu siellä. Se on pelkkä varasto. sängyt oli tehty puulevyjen päälle. kolme ihmistä nukkui siellä."


Työsuojelupiirin yllätystarkastuksessa Tang Dynastyyn oli huomattu sama varasto pöytien päälle kyhättyine sänkyineen.

Lam: "joo se kellarista..me ollaan yllätys ite että me ei tiennyt että osa työntekijöistä, että se lähtee sinne kellari ja laittaa itteleen petii ..ja niin edespäin ja tulee yllätys viranomaiset tulee tarkistamaan enkä mä itse tiennykään mä vaan vein heidät sinne kattomaan ja mä itekin yllätyn"

"se on kohdeltu meitä aika väärin. se on käyny meille että päivällä työajalla tarkistaa kaikki meidän työntekijä, ja minulle vietiin poliisiautolla"


Juonto: Yritän myöhemmin tiedustella asiaa poliisilta, mutta poliisi vaikenee.


Kun kamera on jo poistunut paikalta, Tang Dynastyn takahuoneeseen tulee entinen asianajaja Anssi Jaanti, Hänet on aiemmin tuomittu ehdottomaan vankeuteen pesänkavalluksesta. Tänä syksynä Helsingin käräjäoikeus määräsi hänelle ehdollista vankeutta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, mistä Jaanti on valittanut hovioikeuteen.


Nyt Jaanti avustaa Tang Dynastya. Hän työskentelee yrityksessä, jolla on Tang Dynastyn kanssa yhteinen osoite ja yhteinen taustahenkilö.


No, Jaanti vihjaa että herra X:n palkka- ja työaikakiistan taustalla on paljon suurempi kuvio. Hän ei kuitenkaan halua kertoa millainen kuvio, vaan ohjaa minut toisen lakimiehen puheille.


Tämä toinen lakimies avustaa puolestaan Grand Shanghai-nimistä kiinalaisravintolaa, jonka herra X on myös haastanut oikeuteen. Herra X:n mukaan ravintola maksoi hänelle liian pientä palkkaa, minkä ravintola kiistää. Ravintoloitsija Yu Guo Quan ei myönnä haastattelua, eikä lakimies.


Mutta tämäkin lakimies alkaa puhua suuremmasta kuviosta: hänelle on kerrottu, että kaiken takana on kiinalainen nimeltään Yang Jinghui. Herra Yang painostaisi kiinalaistyöntekijöitä haastamaan ravintoloitsijoita oikeuteen korvausrahojen toivossa. Sitten hän vaatisi rahoista puolet itselleen…


Eli onko sittenkin niin, että uhreja ovatkin ulkomaiset ravintoloitsijat, kuten lakimiehet tuntuvat väittävän. Ravintoloitsijoita hyväksikäyttäisivät ulkomaiset työntekijät, joita puolestaan hyväksikäyttäisi salaperäinen herra Yang Jinghui.


Yang osoittautuu Helsingissä asuvaksi lääketieteen tohtoriksi ja ihmisoikeusaktivistiksi. Hän kertoo toimivansa Suomessa asuvien kiinalasten perustamassa yhdistyksessä nimeltään Suomen Kiinalaisten allianssi. Yhdistys auttaa vaikeuksiin joutuneita kiinalaisia ja antaa neuvontaa suomalaisesta yhteiskunnasta ja lainsäädännöstä.


Kerron Yangille lakimiehen esittämästä teoriasta.

Jinghui: "no that cannot be true. I have never pressed anyone to make a lawsuit, why would i. during the years I have helped many Chinese with their lawsuits, if they need a lawyer, so I have introduced them to lawyers but it’s totally in their will, so…"

Kati: "I was also told that there is actually a reward , financial reward going to you if for instance this particular worker would win his courtcase."


Jinghui: "no that’s no true, that can never be true. no. actually I have helped many Chinese in their lawsuits xx and I never got anything, never charged anything, so my service is totally free to them. and I regard it as my community service. there’s no way I would charge them anything, it’s just a lie."Kysyn asiaa myös herra X:ltä itseltään – tulkin avustuksella.


Kati: "kysy vaan että haluaako jinghui tästä rahaa vaiko eikö?"


kysymys kiinaksi
Herra X: "ei hän ole"


Jinghui: "of course I did help also some Chinese with problems with some restaurant owners but not so often, but I knew, yeah, about this kind of problems. there are a lot of Chinese hired by Chinese restaurant owners, and they were underpayed…"


Pyydän Yang Jinghuita kyselemään suostuisivatko hänen tuntemansa ravintolatyöntekijät ohjelmaan. Lopulta vielä yksi – kutsutaan häntä neiti Y:ksi, haluaa kertoa tarinansa.


Myös neiti Y työskenteli puolisen vuotta Tang Dynastyssa. Hän kertoo lopettaneensa ravintolassa noin vuosi sitten.

Kati : "I have heard about this cellar storehouse in the cellar of tang dynasty. what is it for?"

Neiti Y: "actually it’s a store, we keep some stuff"


Kati: "are there people staying there?"

Neiti Y: "eh, yeah."


Kati: "did you stay there?"

Neiti Y: "sometimes."

Kati: "why?"

Neiti Y: "the first for me you know it will save a little bit of money. we were working there and we got very low salary."


Kati: "how many people were living there"
Neiti Y: "I know before there was 3. after I left, I don’t know."

Kati: "did the boss know about the storeroom in the cellar where people were living?"

Neiti Y: "yes he does."


Kati: "how much was your salary?"

Neiti Y: "around 1000."

Kati: "per month?"

Neiti Y: "per month"

Kati: "how much would it be per hour?"

Neiti Y: "per hour, no we are not counting per hour no matter how many hours we were working."

"We will get one day holiday per week 0323"Neiti Y: "you know people working there, if they have another choice, they won’t do."


Neiti Y: "if you are alone here, you are a foreigner, you cannot get any help, and there’s no friend to help you."


Kati: "what is your situation now?"

Neiti Y: "this kind of memory I don’t want to remember. it’s terrible. a little. and now I found another job, it’s nice.just normal life."
Juonto: Vieläkö muistatte Savonlinnan tapauksen? Oikeusjuttujen jälkeen kokki Lu Shuwu ja hänen vaimonsa Wang Yuhua ovat saaneet korvaukset maksamatta jääneistä palkoista. Heitä riistänyt ravintoloitsijapariskunta tuomittiin viiden vuoden liiketoimintakieltoon, yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä korvauksiin yhteensä kymmenelle työntekijälle.


Korvausrahojen turvin Lu Shwu ja Wang Yuhua ovat hankkineet oman pienen ravintolan Voikkaalta ja pyörittävät sitä ilman ulkopuolista työvoimaa.

Kati: "miksi ravintolan omistaja teki teille niin?"


Lu Shuwu: "en tiedä…se on hänen asiansa. Hän päätti itse kuinka paljon palkkaa hän meille antaa. Se on ihan hänen oma asiansa. Mistä minä voisin tietää. En minä sitä silloin ajatellut. En minä tiedä miten siinä niin kävi. Minusta tämä saa nyt riittää tästä asiasta."Loppu.

Toimittaja Kati Juurus