Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kunkun kotikone sai sisuskalut

näytönohjain (Video still, Kuva: YLE)Toimittajamme päätti kokeilla, miten tietokoneen uusiminen onnistuu ilman oikeastaan mitään kokemusta. Saako itse kokoamalla juuri sellaisen koneen kuin haluaa, ja voiko kaupan päälle säästää rahaa?

Kuten arvata saattaa, homma ei mennyt aivan putkeen.

Tarkoituksena oli kehittää vanhasta koneesta ajanmukainen laite koko perheelle. Lasten uudet pelit ja videoeditointi vaativat tehoa, joka monesta vanhasta tietokoneesta uupuu. Budjetiksi mietittiin 400 euroa. Koneeksi hain Yleltä poistoon menevän HP:n työkäyttöön tarkoitetun laitteen. Tämä ratkaisu oli iso virhe, kuten myöhemmin selvisi. Kun avuksi tuli riihimäkeläinen tietokoneharrastaja Tero Nylund, oli urakka valmis alkamaan.

– Aivan ensimmäiseksi puretaan tietokone ja selvitetään, mitkä osat voi käyttää uudelleen, linjaa Tero Nylund.

Tietokoneen purkaminen on ensikertalaiselle elämys. Itse asiassa osien irrottaminen on helppoa, kun vain hetken pähkäilee, miten mikin palikka on kiinni. Ainoaksi työkaluksi riittää sopivalla kärjellä varustettu ruuvimeisseli. Mystistä mikroprosessoria on hauska tutkia kämmeneltä.

Kotelo kelpaa

muistikammat (Video still, Kuva: YLE)Uusiokäyttöön kelpasivat kovalevy, RAM-muistikammat, kotelo ja virtalähde. Virtalähde on tietokoneen sisäinen muuntaja, joka antaa sopivan virran kullekin osalle. 80 gigan kovalevy on pieni, mutta sitä voi käyttää käyttöjärjestelmän levynä. Muistikammat voi uusiokäyttää, jos ne vain sopivat uuteen kokoonpanoon.

Vanha kotelo kannattaa säilyttää jo ympäristön takia. Suomessa viedään kierrätykseen 2400 tonnia tietokoneita vuodessa. Tämä vastaa 50 täyteen lastattua rekkaa, ja merkittävä osa painosta on koteloita.

Emolevy, johon kaikki osat kiinnitetään tai yhdistetään, pantiin uusiksi. Tätä myötä myös prosessori sai kyytiä. DVD-asema oli pelkästään lukeva, joten se päätettiin vaihtaa tallentavaan malliin.

Suuntasimme kotelo olalla alan kauppaan. Tero Nylund ja myyjä Arto Välitalo joutuivat välittömästi oppiriitaan virtalähteestä ja muistikammoista. Maallikko tajusi väittelystä lähinnä sen, että tietokone on tunneasia.

Kotelo ei kelpaa

tietokoneliikkeessä (Video still, Kuva: YLE)Herrojen rauhoituttua saatoimme todeta, että projekti menee pieleen. Koteloa tai virtalähdettä ei voinutkaan käyttää hyödyksi. Myyjä Arto Välitalo toteaa, että ongelma on harvinainen, mutta ei tavaton.

– Valmistaja on tehnyt omanlaisensa virtalähteen eikä tällaisiin kiinnityksiin sopivia lähteitä ole. Ilmeisesti laite on tehty työasemakäyttöön. Sen lisäksi virtalähteen teho on liian pieni uusille komponenteille. Jos ei tiedä kotelostaan mitään, niin se kannattaa ottaa mukaan kaupoille tullessa.

Tero Nylund kommentoi vielä, että hänen mielestään sekä kotelo, että virtalähde on käytettävissä uudelleen. Myöhemmin osoittautuu, että myyjä Arto Välitalo on oikeassa ja hänen suosittelemansa ratkaisu on näin täysin oikea.

Tero Nylundilla oli kotonaan onneksi käyttämätön kotelo. Päätimme koota tietokoneen, vaikka se olisi viimeinen tekomme.

Budjetti olisi pitänyt

Pystyimme lopulta säilyttämään vain vanhan kovalevyn, jonka kaveriksi hommasimme toisen. Päivitys muuttui uudisrakentamiseksi ja 400 euron budjetti heitti pahasti häränpyllyä.

Kokoonpano:

1. Prosessori: AMD Athlon II X4 620 2,6 GHz-neliydinprosessori 99,90
2. Emolevy: Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H 82,90
3. Näytönohjain: Asus ENGTS250 512MD3 121,90
4. Ram-muisti: 2 x Transcent JetRam 2 GB 93,80
5. Kovalevy: Seagate Barracuda 500 GB 49,90
6. DVD-asema: Samsung SH-S222 23,90
7. Virtalähde: Antec 430W 46,90

Yhteensä 519,20

Myyjän mukaan etukäteen tilaamalla olisi saanut vaihtoehtoisia, mutta edullisempia osia, Rahaa olisi säästynyt noin 40 euroa. Itse asiassa 400 euron budjetti olisi pitänyt melko hyvin, jos päivitettävä kone olisi ollut normaali kotikone. Tällöin virtalähdettä tai DVD-asemaa ei olisi välttämättä tarvinnut uusia.

Kokoonpano olisi ilman töppäyksiä maksanut 408-450 euroa. Säästöä vastaavaan valmiiseen koneeseen verrattuna tulee 200-250 euroa. Jos ostaa myös uuden käyttöjärjestelmän, kertyy säästöä siltikin 100-150 euroa.

Moni tietokoneosia myyvä liike myös asentaa osat vaikka vanhaan koteloon. Palvelun hinta on joitain kymmeniä euroja. Me halusimme säästömielessä tehdä kokoamisen itse.

Ensin laitettiin prosessori paikoilleen ja sen päälle kliksautettiin jäähdytin. Sitten nostettiin emolevyn prosessorin ja jäähdyttimen paketti koteloon ja paketti ruuvattiin kiinni. Tämän jälkeen muistikammat ja kovalevyt paikoilleen sekä DVD-asema.

Sitten liitettiin virtalähteeltä tulevat johdot, ja lopuksi laitteista tulevat kaapelit emolevyyn ja homma oli valmis. Johdotuksiin löytää ohjeita eri osien käyttöohjeista.

Ei mitenkään mahdottoman vaikeaa ja työkaluksi riitti ruuvimeisseli.

Suuri hetki koittaa

Painoin epäuskoisena käynnistysnappia. Koneesta kuului vaimea hurahdus, tarkkailin merkkejä mahdollisesta elektroniikkapalosta. Niitä ei ilmaantunut; sen sijaan ruudulle pläjähti kuva, joka alkoi toistaa itseään.

– Joo, kone toimii. Toi niin sanottu looppaaminen johtuu siitä, että Windows pitää asentaa uudelleen. Mutta mehän hyödynnämme vanhan käyttöjärjestelmän. Yllätyksiä tuli niin kuin vähän aina.

– Kyllä asiasta tietämättömän on parasta pyytää mukaan kaveri, joka tietää näistä. Jo osien kirjo on niin valtava eivätkä ne välttämättä sovi edes toisiinsa, että asiantuntemusta kyllä tarvitaan, summaa Tero Nylund.

Kokeilumme perusteella voi todeta seuraavaa: itse voi vaihtaa esimerkiksi näytönohjaimen ja lisätä muistikampoja - nämä osat on helppo kytkeä. Kovalevytilaa on vaivattominta lisätä ulkoisen kovalevyn avulla. Sen sijaan prosessoreihin ja emolevyyn kannattaa kajota vain, jos on todella harrastuneisuutta. Osien valinnassa on parasta turvata asiantuntija-apuun.

Työt voi teettää myös liikkeessä, jolloin säästö tietysti pienenee. Joka tapauksessa räätälöimällä saa koneen, joka vastaa juuri omia tarpeita. Näin rahalle saa täyden vastineen, ainakin pariksi vuodeksi!

Jari Vaara / TV1Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.