Hyppää pääsisältöön

Sepi Kumpulainen, laulava talonmies

Sepi Kumpulainen oli mitä epätodennäköisin iskelmätähtiehdokas. Hänen Armottomasta menostaan tuli kuitenkin vuoden 1991 muistetuimpia kappaleita.

"Kalevankadun laulavan talonmiehen" kyvyt keksi levykauppa Fennican väki. Esikoissingle Armotonta menoa tuli tunnetuksi Kolmoskanavan Frank Pappa Shown kautta.

Debyyttialbumi nimeltä Kalevankadun laulava talonmies Sepi Kumpulainen julkaistiin vielä vuoden 1991 kuluessa. Se sisälsi mm. klassikot Mä oon mahtava mies, Talonmiehen poika, Hirviö tuli mua vastaan ja Railakas ilta Venetsiassa.

Kumpulainen edusti omaehtoista kansankulttuuria, jolle vuosituhannen vaiheessa keksittiin nimitys ITE-taide. Sepi-ilmiö herätti mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta suosiota riitti parin vuoden ajan.

Vuonna 1992 Kumpulainen teki vielä LP:n Sekalaisen illan sekalaiset sekoittelut. Sen jälkeen buumi alkoi laantua.

Vuosikymmenen lopulla ilmestyi levy Sepitystä, jonka kappaleista tunnetuimmaksi nousi Kännissä on kiva olla.

Kumpulainen alkoi levyttää uudelleen vuonna 2005 ja on uudella vuosituhannella palannut myös esiintymislavoille.

Tietolaatikko

Armotonta menoa. Säv. ja san. Seppo Kumpulainen.
Railakas ilta Venetsiassa. Säv. ja san. Seppo Kumpulainen.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto