Hyppää pääsisältöön

Teen terveysvaikutukset mittavia

Tee on tuhansien vuosien ajan rytmittänyt miljoonien ihmisten elämää eri puolilla maailmaa. Aasiassa juomaa on nautittu jo ammoisista ajoista lähtien. Länsimaihin teekulttuuri saapui myöhemmin.

Nykyään eri puolilta maailmaa tuodut teelajikkeet täyttävät kauppojemme hyllyt. Voisi jopa sanoa, että teen juonti on muotia.

Mutta millaisia terveysvaikutuksia tee tarjoaa? Edetään tällä kertaa pitkän kaavan kautta ja selvitetään ensin, mistä ja miten juoman ainekset syntyvät.

Taustalla yksi pensas

Maailman suurimmat teentuottajat ovat Intia, Kiina, Sri Lanka ja Kenia. Tee valmistetaan yhdestä ainoasta kasvista: teepensaasta (camellia sinensis). Olipa kyseessä vihreä, musta tai valkoinen tee, kaikki valmistetaan tuosta samasta kasvista.

YLE AkuuttiMikä sitten selittää kaupassa myytävien teelajikkeiden paljouden? Sitä varten on selvitettävä, miten tee valmistetaan.

Tee jaetaan kolmeen suureen ryhmään: vihreään ja valkoiseen teehen, jotka muistuttavat toisiaan, mustaan teehen sekä oolong-teehen.

- Esimerkiksi valkoinen tee valmistetaan teepuun silmuista tai nuorista lehdistä. Muut teelajikkeet valmistetaan vanhemmista teelehdistä. Ero on varsin suuri, sillä ne määrittävät lopputuotteen tietyt aromit, jotka saamme teepusseissa, ravitsemustieteilijä Claire Trébutien kertoo.

Hapettumisprosessi määrää laadun

Poiminnan jälkeen teepensaasta irrotetut lehdet lajitellaan. Vihreän ja valkoisen teen lehdet kuivataan tämän jälkeen nopeasti.

YLE AkuuttiTeelehtien kuivatuksen aikana muodostuu orgaanisia yhdisteitä, katekiineja. Etenkin vihreä ja valkoinen tee sisältävät runsaasti katekiineja. Mustan teen valmistaminen on erilainen prosessi. Teelehdet fermentoidaan eli hapetetaan kuivaamisen jälkeen, jolloin syntyvät mustalle teelle ominaiset aromit.

Teelehden luonnolliset katekiinit muuttuvat, ja niistä tulee tearubigeeneja ja teaflaviineja. Hankalia sanoja, mutta tärkeitä teen terveysvaikutusten kannalta.

- Mustassa teessä fermentaatio viedään loppuun asti, mutta oolong-teessä se pysäytetään tietyllä hetkellä. Siten tee sisältää eri aineosia. Teen hapettumisprosessia muuntelemalla saadaan eri teelajikkeita, Claire Trébutien sanoo.

Teelehtien valmistusprosessin fermentaatio on siis se, mikä selittää eri teelaadut.

Entä miksi teenlehdet on hienonnettu?

Kun teenlehdet ovat kokonaisina vedessä, vesi värjäytyy ruskeaksi varsin hitaasti. Sitä vastoin hienonnetut teenlehdet värjäävät veden nopeasti. Hienonnettuina teelehdet ovat laajemmalla alueella kosketuksissa veteen. Näin teelehtien sisältämät aineet vapautuvat nopeammin. Siinä on myös syy teepussien ulkonäköön.

- Teepussit voivat olla monen muotoisia. Yleensä tee on suorakulmaisissa tai pyöreissä pusseissa, mutta on myös pyramidin muotoisia pusseja, Claire Trébutien sanoo.

Hyödylliset antioksidantit

Teen valmistusprosessin vaiheet vaikuttavat teen sisältämiin ainesosiin. Yksi yhteinen tekijä teelaaduilla kuitenkin on, antioksidantit.

YLE AkuuttiKehomme on jatkuvasti ulkoisten tekijöiden hyökkäyksen kohteena. Elimistössä tapahtuu monta hapetusreaktioita osana aineenvaihduntaa. Reaktiot tuhoavat solujamme, mikä lisää kroonisten sairauksien syntymistä. Haitallisia molekyylejä kutsutaan nimellä happiradikaalit, ja ne ovat yksi vanhenemisen syy.

Onneksi apukeinoja on. Niitä ovat juuri antioksidantit, jotka kiinnittyvät happiradikaaleihin ja vähentävät siten niiden haitallisia vaikutuksia.

Jotta saisimme riittävästi antioksidantteja, meidän tulee syödä monipuolisesti. Hedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti antioksidantteja, mutta myös tee.

- Vihreän ja valkoisen teen antioksidantit vaikuttavat aineenvaihduntaan. Ne lisäävät energiankulutusta levon aikana, mikä voi auttaa laihduttamisessa. Sitten taas musta tee ja oolong-tee, joissa lehdet on hapetettu, vaikuttavat edullisesti sydän- ja verenkiertojärjestelmään. Ne pitävät verisuonet kimmoisina, mikä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, ravitsemustieteilijä Marie-Christine Blum kertoo.

Teiini vastaa kofeiinia

Teet sisältävät eri antioksidantteja, mutta yksi yhteinen tekijä niillä on: teiini, joka on itse asiassa sama molekyyli kuin kofeiini. Tee sisältää kofeiinia kuitenkin paljon pienempiä määriä kuin kahvi. Se pitää hereillä, lisää keskittymiskykyä, mutta ei vie yöunia.

YLE AkuuttiToinen yhteinen tekijä kaikilla teelaaduilla on L-teaniini, jota tavataan lähes yksinomaan teessä.

- Aineen vaikutuksista on tehty kokeita ja tulokset ovat olleet yllättäviä. Aine saa aikaan rentoutuneen olotilan, eräänlaisen luonnollisen hyvän olon tunteen. Asiaa on tutkittu tarkkailemalla koeryhmän aivojen aktiivisuutta. Ryhmälle annettiin erilaiset annokset L-teaniinia, jolloin aivojen aktiivisuuden tasossa huomattiin muutoksia, tila muuttui rauhallisemmaksi ja rentoutuneeksi, Marie-Christine Blum sanoo.

Teenjuontiin liittyy vielä yksi hyvä ominaisuus, sen sisältämä vesi. Teetä juodessa tankkaamme nestettä, mikä on tärkeää. Tee ei sisällä myöskään kaloreita, jos siihen ei lisätä maitoa tai sokeria.

Asiantuntijat:

CLAIRE TRÉBUTIEN, ravitsemustieteilijä

MARIE-CHRISTINE BLUM, ravitsemustieteilijä

Tuotanto: RTBF, Belgia

Suomenkielinen toteutus: MATTI AHOLA, AISLA PACKALÉN