Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä terästermospullot

Kolme kovaa hyppää tällä viikolla suksille selvittämään mitkä terästermospullot soveltuvat parhaiten retkikäyttöön.

Testiryhmän muodostavat itä-Suomessa, Nurmeksessa aktiivilomia järjestävät Äksyt Ämmät eli Minna Murtonen, Liisa Klippel ja Wilma Klippel. Naiset melkein asuvat sukset jalassa, hiihtäen joka talvi 500-700 kilometriä. Reppuihinsa kolmikko pakkaa aina termospullot, sillä kirpeässä pakkassäässä lämmin juoma on tarpeen. Ja aina ei ole mahdollista keittää nuotiokahveja.

Äksyt ämmät (Video still, Kuva: YLE)

Testiin valittiin kuusi alle 20:n euron hintaista terästermospulloa. Ne ovat Clas Ohlsonilta ostettu Asaklitt, Sportiasta ostettu Isosteel, Carlsonilta ostettu Jack Wolfskin, Tokmannilta ostettu Retki, Anttilasta ostettu Airam ja Intersportista ostettu Primus.

testitermarit (Video still, Kuva: YLE)

Pullojen koot vaihtelevat nollasta pilkku kolmesta litrasta puoleen litraan. Niitä vertailtiin sekä niiden käyttömukavuuden että juomien lämmönpitävyyden mukaan.

Retkeilijät myös mittasivat pullojen lämmönpitävyyttä siten, että ne täytettiin kiehuvalla vedellä ja niiden annettiin seisoa ulkona 14 asteen pakkasessa. Pullojen lämpötilat mitattiin kolme kertaa kymmenen tunnin aikana.

Pullojen käyttömukavuudessa isoja eroja

Ensimmäisenä tarkasteltavana on Asaklitt (0,5 l), joka on testiryhmän mielestä lähes identtinen Retki-pullon (0,5 l) kanssa.

"Asaklitt on hyvä peruspullo ja sen lämmön säilyvyys on erittäin hyvä. Vielä 12 tunnin jälkeen siitä sai tosi kuumaa juomista”, kehuu Minna, mutta kertoo heti perään,
että pullon ylimmäinen korkin osa tahtoi aueta: “Sitä piti aina pistää tiiviimmin
kiinni ennen kuin ryhtyi kaatamaan juomista kuppiin."

Myös Retki-pullon korkki saa testaajilta moitteita.

"Sitä ei paksuilla tumpuilla oikein hyvin saa aukaistua eli on pakko riisua hanska, jos
haluaa saada juomista", kertoo Wilma. Äiti-Liisan mielestä pullon nappulat ovat myös liian pienet.

Jack Wolfskin (0,45 l) on testaajien mielestä huomattavasti helpompi käsitellä
tahmean pintansa ansiosta. Myös pullon ulkonäkö piristää äksyjä ämmiä:
"Se löytyy paremmin lumihangesta ja erottuu muista, jos on koko porukan 15 termospulloa keittiön pöydällä. On kiva, että on olemassa hieman erinäköisiäkin
vaihtoehtoja”, Liisa sanoo.

Primus yllätti varakorkillaan

Primus (0,5 l) erottuu Jack Wolfskinin tapaan joukosta. Pullon suunnittelijat ovat myös keksineet lisätä mukaan tärkeän varaosan.

Jack Wolfskin ja Primus (Video still, Kuva: YLE)

"Se mikä Primuksessa on hyvää niin siinä on kaksi erilaista korkkia, kierrekorkki ja
pikanappikorkki. Ja jälkimmäisessä lämmönsäilyvyys oli parempi", Minna paljastaa.

“Minulle henkilökohtaisesti tuo varakorkki olisi ratkaiseva tekijä, koska minulla on tapana hävittää tavaroita. Pullolla olisi elinikä kaksi kertaa pitempi jos
siinä olisi kaksi korkkia", Liisa tietää.

Isosteel ja Airam hyviä kahvipulloja

Isosteelista (0,3 l) kahvin juoja Liisa ja teen ystävä Wilma ovat erimielisiä.

"Tässä Isosteelin pullossa isoilla hanskoilla pitää painaa korkin väärältä puolelta, jolloin hanska menee juoma-aukon päältä ja lapasista jää siihen hahtuvia", Wilma
varoittaa. Liisan mielestä pullon avaaminen onnistuu hyvin rukkasilla.

“Isosteel on kiva kahvipullo. Kolme desiä ei riitä hiihtovaellukselle, mutta kahvipullona tämä käy ja sitä paitsi se sopii autossani olevaan tavallisen muovipullon telineeseen", Liisa lisää.

termospullo (Video still, Kuva: YLE)
Airam (Video still) Kuva: YLE

Airamin pullo (0,3 l) sopisi testaajien mielestä myös paremmin kahvipulloksi.

"Airamissa lämpö ei kuitenkaan säilynyt niin hyvin ja myöskään pullon ulkonäkö ei miellyttänyt. Sen lisäksi pullon Airam-merkki alkoi kulua pois, vaikka se ei niin kovassa käytössä meillä vielä ollutkaan", Minna huomauttaa.

Termospullojen lämmönpitävyys

Termospullo veden lämpötila
2h kuluttua 6h kuluttua 10h kuluttua
Asaklitt 83 C 67 C 58 C
Primus 82 C 62 C 55 C
Retki 83 C 65 C 55 C
Isosteel 80 C 62 C 51 C
Jack Wolfskin 81 C 60 C 47 C
Airam 77 C 54 C 42 C

Yllä olevien lämmönmittaustulosten perusteella kaikkien pullojen lämmönpitävyys riitti retkikäyttöön. Tällöin pulloista juodaan yleensä pari-kolme tuntia niiden täyttämisestä. Vielä 55 -asteinenkin juoma tuntui testaajien mielestä täysin kuumalta suussa.

Termospullot Pisteet Hinta/€
1. Primus 4,9 19,90
2. Jack Wolfskin 4,7 11,85
3. Retki 4,5 13,95
4. Asaklitt 4,4 8,90
5. Isosteel 4,0 9,90
6. Airam 3,7 17,95

Pisteet: 1-5

Itse kisan lopputulos on tasainen, mutta ei yllätyksetön. Niukkaan voittoon
yltää Primus varakorkkinsa ansiosta. Myös ulkonäkö ja tahmea
pinta ratkaisivat ja toisella sijalla komeileekin
Jack Wolfskin.

Ainoan välttävän arvosanan saa pieni Airam, jossa
juomat eivät säilyneet yhtä lämpiminä kuin muissa pulloissa. Kun Kuningaskuluttaja
viimeksi vuonna 2004 testasi termospulloja, tuolloin Airamin perinteinen punavalkoraitainen pullo voitti.

Minna Dufton / TV1 Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.