Hyppää pääsisältöön

Veikko Huovisen parodiat otettiin liian usein tosissaan

Veikko Huovinen teki kirjallisen läpimurtonsa vuonna 1952 romaanilla Havukka-ahon ajattelija. Metsänhoitaja, kirjailija ja professori aloitti kirjallisen uransa 1950-luvun alussa. Vuonna 1971 Ajankohtainen Kakkonen haastatteli Huovista tämän kotona Sotkamossa. Hannu Taanila haastatteli kirjailijaa vuonna 1980 ja tuolloin hän puhui muun muassa työskentelytavoistaan.

Veikko Huovinen (1927-2009) julkaisi ensimmäisen novellikokoelmansa vuonna 1950. Hänen tunnetuin teoksensa ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. Havukka-ahon ajattelijan päähenkilö Konsta Pylkkänen on esittänyt korpifilosofisia ajatelmiaan myös teoksissa Konstan Pylkkerö (1961) ja Konsta Pylkkänen etsii kortteeria (2004).

Huovisen muita tunnettuja romaaneja ovat mm. Hamsterit (1957), Lampaansyöjät (1970), Lentsu (1978), Koirankynnen leikkaaja (1980) ja Joe-setä - aikalaisen kertomuksia Josef Stalinista (1988).

Humoristina Huovinen kirjoitti myös kirjan Adolf Hitleristä, joka oli parodiaa historiatieteestä. Tämä Veitikka-niminen romaani otettiin tekijän mukaan kovin tosissaan ja monet siitä mielensä niin pahoittivat.

Hän on julkaissut lähes 40 romaania tai novellikokoelmaa, seitsemän näytelmää sekä muistelmateoksen Muina miehinä (2001). Huovinen palkittiin uransa aikana muun muassa Pro Finlandia -mitalilla ja valtion tiedonjulkistamispalkinnolla.

Hannu Taanilan vuonna 1980 tekemässä haastattelussa Huovinen kertoo elämänvaiheistaan ja työskentelytavoistaan: "Ensimmäinen liuska on kamala."

Humoristi ja ironikko kuoli 4.10.2009 Sotkamossa.

Kommentit