Hyppää pääsisältöön

Näin tehtiin juustoa 1930-luvulla

Juuston valmistus oli vielä 1930-luvulla aikaa vievää käsityötä. Ennen kuin maito oli valmistettu ja kypsytetty ruokapöytään sopivaksi juustoksi tarvittiin monta työvaihetta.

Juuston valmistus alkaa maidon lämmittämisellä ja saostamisella.

Valmistusprosessissa juusto hapatetaan, juoksutetaan ja siitä erotetaan heraa. Lisäksi juustoon lisätään suolaa ja mahdollisesti erilaisia mausteita.

Juustoon jätetyn heran määrä vaihtelee juustotyypeittäin. Myös juuston kypsytykseen käytetty aika riippuu siitä, mitä juustoa ollaan valmistamassa.

Homejuustoihin ruiskutetaan jatkokäsittelyssä penicillium-hometta, joka alkaa kasvaa juustossa ja antaa esim. sinihomejuustolle sille ominaisen maun.

Teksti: Reijo Perälä