Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Taidetta Thaimaasta

Vuonna 1983 Suomessa paljastui yksi kaikkien aikojen suurimmista taidehuijauksista. Huijauksen takana oli taidekonsultti, joka maalautti taulut Thaimaassa.

Joulukuun 13. päivänä vuonna 1983 paikallisen museon johtaja ilmoitti Hangon rikospoliisille, että hän oli ostanut 25 000 markan arvoisen Victor Westerholmin maalaaman taulun. Taulu esitti Hangon satamassa olevaa Express-nimistä laivaa.

Nopeasti kuitenkin selvisi, että taiteilija Victor Westerholmin (1860-1919) maalaama aito teos roikkuukin erään turkulaisen museon seinällä. Ilmoituksen perusteella jutusta alkoi selvitä yksi kaikkien aikojen laajimmista taidehuijauksista Suomessa. Krp perusti huijausta tutkimaan erillisen tutkijaryhmän.

Väärennöksiä tehtaillut taidekonsultti jäi vuoden 1983 lopussa kiinni. Hän oli maalauttanut taulut Thaimaassa.

Teksti: Markku Kaires, Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto