Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Taidetta Thaimaasta

Vuonna 1983 Suomessa paljastui yksi kaikkien aikojen suurimmista taidehuijauksista. Huijauksen takana oli taidekonsultti, joka maalautti taulut Thaimaassa.

Joulukuun 13. päivänä vuonna 1983 paikallisen museon johtaja ilmoitti Hangon rikospoliisille, että hän oli ostanut 25 000 markan arvoisen Victor Westerholmin maalaaman taulun. Taulu esitti Hangon satamassa olevaa Express-nimistä laivaa.

Nopeasti kuitenkin selvisi, että taiteilija Victor Westerholmin (1860-1919) maalaama aito teos roikkuukin erään turkulaisen museon seinällä. Ilmoituksen perusteella jutusta alkoi selvitä yksi kaikkien aikojen laajimmista taidehuijauksista Suomessa. Krp perusti huijausta tutkimaan erillisen tutkijaryhmän.

Väärennöksiä tehtaillut taidekonsultti jäi vuoden 1983 lopussa kiinni. Hän oli maalauttanut taulut Thaimaassa.

Teksti: Markku Kaires, Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto