Hyppää pääsisältöön

Eläkerahaa olikin liikaa

Tuntuu ristiriitaiselta lukea aamun lehdestä, että työurien pidentämistä pohtivan Rantalan eläkeneuvotteluryhmän määräaika päättyy sunnuntaina 31.1.2010. Samalla umpeutuu myös työmarkkinajärjestöjen työelämäryhmän määräaika. Tavoitteena on saada suomalaiset pysymään pitempään töissä. Eläkkeelle siirtymisen pitäisi lyykkäntyä kolmella vuodella nykyisestä vuoteen 2025 mennessä.

Työnantajat ja työntekijät ovat harvinaisen erimielisiä kaikesta. Viimeiset kokoukset pidetään tällä viikolla. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan epäonnistuminen olisi työmarkkinajärjestöille katastrofaalinen tapahtuma.

Tämä taistelu käydään juuri nyt, koska eläkejärjestelmä natisee liitoksissaan. Eläkemaksut nousevat tulevien vuosien aikana järjestelmän ylläpitämiseksi.

Samalla työmarkkinajärjestöjen eläkeammattilaiset ovat pumpputermosten äärellä päätyneet siihen, että eläkesäätiöjärjestelmä voidaan purkaa. Säätiöiden varat ja vastuut siirretään työeläkeyhtiöille, ja samalla säätiöitä ylläpitäneet yritykset saavat pitää osan säätiöihin kertyneistä toimintapääomista. Toimintapääoma on se osa eläkevaroista, joka ylittää eläkevastuut. Se on rahaa, jolla eläkesäätiö tai -yhtiö voi saada hyvinä aikoina ylimääräistä tuottoa, jonka ansiosta eläkemaksut pysyvät tietyllä tasolla – tai jopa laskevat.

Eläkesäätiöt ovatkin viime vuosikymmenellä pärjänneet sijoitusmarkkinoilla keskimäärin selvästi paremmin kuin suuret työeläkeyhtiöt.

Jostakin syystä työmarkkinaosapuolet eivät ole sallineet sitä, että maan hallitus olisi sääntöjä muuttamalla estänyt kokonaisen miljardin valumisen ulos eläkejärjestelmästä tämän kuvion ansiosta. Säätiöistään luopuville yrityksille siirtyvä miljardi jää lopulta kaikkien töissä käyvien suomalaisten maksettavaksi.

Keksikää järkeviä syitä tähän, samalla kun mietitte miten jaksatte olla pitempään töissä, ja työnantajanne miettii kuka maksaa nousevat eläkemaksut. MOT ei löytänyt muita voittajia kuin suurimmat työeläkeyhtiöt, Varman ja Ilmarisen.

Kommentit