Hyppää pääsisältöön

Ilmiö nimeltä jojo

Jojot ovat nousseet muotivillityksiksi useamman kerran eri vuosikymmenten aikana. Yksi jojobuumeista koettiin Suomessa 1990-luvun alussa. Joka koulun käytävällä treenattiin virveliä, kävelevää koiraa ja muita jojotemppuja.

Jojo on maailman vanhimpia tunnettuja leluja. Se koostuu akselilla toisiinsa kiinnitetyistä pyöreistä osista ja narusta, joka kiertyy akselin ympärille.

Jojolla leikitään narun päästä kiinni pitämällä ja rullaten jojoa narun avulla edestakaisin. Lisäksi on joukko erilaisia temppuja joita jojolla voi tehdä, kuten satelliitti, vesiputous tai kävelevä koira.

Ohjelmaotteessa vuodelta 1991 nähdään, kuinka jojotaituri Alfonso Trujillo vieraili Suomessa esittelemässä temppujaan ja opettamassa jojoiluun hurahtaneita nuoria.

Nyt lähes 20 vuoden tauon jälkeen jojohysteria on jälleen vallannut Suomen.― Juontaja Riitta Maunula ohjelmassa Maailman kisat (1991)

Uutisfilmissä vuodelta 1959 nähdään yhdysvaltalainen jojomestari vierailulla Münchenissä Saksassa. Temppuvalikoimaan kuuluu muun muassa tulitikun sytyttäminen jojon avulla ja "tukanleikkuu", jossa jojot pyörivät kasvojen ympärillä. Saksalaiset nuorisomestarit näyttivät, kuinka jojo saadaan kävelemään koirien tapaan.

Lue myös: Suomen Kuvalehden juttu jojosta vuodelta 1932 Kansallisarkiston sivuilla.

Kommentit