Hyppää pääsisältöön

Ilmiö nimeltä jojo

Vuonna 1991 Suomessa koettiin jojo-buumi. Joka koulun käytävällä treenattiin virveliä, kävelevää koiraa ja muita jojotemppuja.

Jojo on maailman vanhimpia tunnettuja leluja. Se koostuu akselilla toisiinsa kiinnitetyistä pyöreistä osista ja narusta, joka kiertyy akselin ympärille.

Jojolla leikitään narun päästä kiinni pitämällä ja rullaten jojoa narun avulla edestakaisin. Lisäksi on joukko erilaisia temppuja joita jojolla voi tehdä, kuten satelliitti, vesiputous tai kävelevä koira.

Jojot ovat nousseet muotivillityksiksi useamman kerran eri vuosikymmenten aikana. Yksi jojobuumeista koettiin Suomessa 1990-luvun alussa. Ohjelmaotteessa nähdään, kuinka jojotaituri Alfonso Trujillo vieraili esittelemässä temppujaan ja opettamassa jojoiluun hurahtaneita nuoria.

Uutisfilmissä vuodelta 1959 nähdään yhdysvaltalainen jojomestari vierailulla Münchenissä Saksassa. Temppuvalikoimaan kuuluu muun muassa tulitikun sytyttäminen jojon avulla ja "tukanleikkuu", jossa jojot pyörivät kasvojen ympärillä. Saksalaiset nuorisomestarit näyttivät kuinka jojo saadaan kävelemään koirien tapaan.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto