Hyppää pääsisältöön

Risto Luukkosen EM-voitto 1959

Risto Luukkonen iski itsensä kärpässarjan Euroopan mestariksi Helsingissä 1959. Tapahtumassa nähtiin myös ruotsalainen maailmanmestari Ingemar Johansson.

Tietolaatikko

Risto Luukkonen siirtyi ammattilaisuralle vuonna 1957. Kärpässarjan EM-tittelinsä hän menetti vuonna 1961 Italian Salvatore Burrunille. Joulukuussa 1963 hän saavutti uransa toisen Euroopan mestaruutensa, tällä kertaa kääpiösarjassa. Mestaruus vietiin Luukkoselta vuonna 1964, koska hän oli haluton ottelemaan ulkomailla.

"Ingo" kävi Helsingissä näytösottelun Joey Armstrongia vastaan. EM-taistelua edelsi illan ohjelmassa kolme muutakin ottelua.

Suomalaisista ammattilaisista kehässä kävivät Luukkosen lisäksi Pekka Kokkonen ja Pentti Rautiainen.

Pääottelussa suomalainen tullimies Luukkonen kohtasi kärpässarjan hallitsevan mestarin, espanjalaisen Young Martinin.

Aloituserässä iskuja jaeltiin selostajan mukaaan "niukasti kuin kansaneläkkeitä", vaikka "Espanjan poika" kävikin kahdesti kanveesissa.

Martin oli tyyliltään tyrmääjä, Luukkonen puolestaan taitava tekniikkaottelija. Martin johti viidennen erän jälkeen pisteissä, mutta suomalainen otti sen jälkeen aloitteen käsiinsä.

Luukkonen kirjasi nimiinsä erävoittoja, ja viimeisen erän päättyessä häntä juhlittiin uutena Euroopan mestarina.

Kymmenentuhatta henkeä seurasi mittelöä Helsingin Olympiastadionilla. Uutisfilmissä tapahtumaa selostetaan iloisen haitari- ja ksylofonimusiikin säestyksellä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto