Hyppää pääsisältöön

Risto Luukkosen EM-voitto 1959

Risto Luukkonen iski itsensä kärpässarjan Euroopan mestariksi Helsingissä 1959. Tapahtumassa nähtiin myös ruotsalainen maailmanmestari Ingemar Johansson.

Tietolaatikko

Risto Luukkonen siirtyi ammattilaisuralle vuonna 1957. Kärpässarjan EM-tittelinsä hän menetti vuonna 1961 Italian Salvatore Burrunille. Joulukuussa 1963 hän saavutti uransa toisen Euroopan mestaruutensa, tällä kertaa kääpiösarjassa. Mestaruus vietiin Luukkoselta vuonna 1964, koska hän oli haluton ottelemaan ulkomailla.

"Ingo" kävi Helsingissä näytösottelun Joey Armstrongia vastaan. EM-taistelua edelsi illan ohjelmassa kolme muutakin ottelua.

Suomalaisista ammattilaisista kehässä kävivät Luukkosen lisäksi Pekka Kokkonen ja Pentti Rautiainen.

Pääottelussa suomalainen tullimies Luukkonen kohtasi kärpässarjan hallitsevan mestarin, espanjalaisen Young Martinin.

Aloituserässä iskuja jaeltiin selostajan mukaaan "niukasti kuin kansaneläkkeitä", vaikka "Espanjan poika" kävikin kahdesti kanveesissa.

Martin oli tyyliltään tyrmääjä, Luukkonen puolestaan taitava tekniikkaottelija. Martin johti viidennen erän jälkeen pisteissä, mutta suomalainen otti sen jälkeen aloitteen käsiinsä.

Luukkonen kirjasi nimiinsä erävoittoja, ja viimeisen erän päättyessä häntä juhlittiin uutena Euroopan mestarina.

Kymmenentuhatta henkeä seurasi mittelöä Helsingin Olympiastadionilla. Uutisfilmissä tapahtumaa selostetaan iloisen haitari- ja ksylofonimusiikin säestyksellä.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto