Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Postiherra

1980-luvun alussa Torniossa tapahtui rikoksia, joista epäiltiin paikkakunnalla tunnettua, hyvämaineista miestä. Miehen menneisyydestä alkoi kuitenkin paljastua asioita, jotka eivät kestäneet päivänvaloa.

Joulukuussa 1984 pohjoissuomalaiseen Kukkolan postikonttoriin soitti mies, joka pyysi konttorinhoitajaa varaamaan hänelle suurehkon summan rahaa seuraavaksi päiväksi. Mies kertoi tarvitsevansa rahat lähellä olevan metsähakkuutyömaan työntekijöiden palkkojen maksuun.

Seuraavana päivänä postiin tuli mies, jolla oli laastareita useassa kohdissa kasvoja. Laastarit mies selitti kelin liukkaudella. Konttorissa mies laski rahat, ja pakkasi ne kangaspussiin. Hän ei ottanutkaan rahoja mukaansa, vaan sanoi, että työmaan kassanhoitaja hakisi ne myöhemmin.

Konttorinhoitaja odotti kolme vuorokautta, mutta rahoja ei haettu. Silloin hän päätti avata rahapussin, ja huomasi, että sisällä olikin pelkkää paperia. Virkailija ei ollut huomannut varkautta, jonka täytyi tapahtua silloin, kun hän oli hetkeksi poistunut asiakkaan luota.

Vuoden kuluttua poliisi sai ilmoituksen, että pääpostista oli kadonnut rahaa. Rahat olivat olleet metallisessa rahankuljetuslaatikossa, jota säilytettiin lähtevän postin kassaholvissa. Rahat yllättäen löytyivät saman päivän iltana samasta holvista, mutta ne oli piilotettu eri paikkaan.

Postin henkilökunnan kuulemisen jälkeen poliisi päätti pidättää konttorinjohtajan ja aloittaa tarkemmat kuulustelut hänen kanssaan. Mies oli paikkakunnalla tunnettu ja hyvämaineinen. Konttorinjohtaja toimi muun muassa aktiivisesti seurakunnan luottamustehtävissä.

Menestynyt ja karismaattinen mies kiinnosti erityisesti naisia, ja vieraat naiset olivatkin olleet hänen paheensa.

Kahden varkausrikostutkimuksen yhteydessä tutkijat olivat panneet merkille, että pidätetyn konttorinjohtajan vaimo oli kuollut kahdeksan vuotta aikaisemmin tapaturmaisesti. Heräsi vahva epäilys, ettei asia ollutkaan niin kuin aikoinaan oli todettu.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto