Hyppää pääsisältöön

Hauduta teetä japanilaisittain

Japanilainen tee. Kuva: Stock.xchng

Teeseremonia on buddhalaisessa temppelissä suoritettava tapahtuma - teetaide taas on henkisen oppimisen tie, joka keskittyy teen valmistamiseen ja nauttimiseen. Länsimaissa tämä usein virheellisesti yhdistetään teeseremoniaan.

Japanilaisissa makeisissa ja jälkiruoissa käytetään usein teetä. Tee on Japanissa yleensä myös yksi ruokajuomavaihtoehto.

Vihreää teetä haudutetaan vähemmän aikaa kuin mustaa teetä eli noin 1 - 2 minuuttia. Lisäksi vihreän teen hauduttamiseen käytettävä vesi jäähdytetään teelaadusta riippuen 75-90-asteiseksi, toisin kuin mustaan teehen tuleva vesi voi olla kiehuvan kuumaa.

 

Japanilainen tee. Kuva: Stock.xchng

Kukicha on pääosin teepensaan varsiosista ja lehtiruoteista valmistettu teelaji. Makeahko, vähäisen kofeiinin vuoksi aikaiseen iltaan sopiva tee.

Sencha on Japanissa tavallisin ja eniten viljelty vihreä teelaatu.

Gyokuro on aavistuksen makea vihreä tee. Teejauhe matcha valmistetaan samoista lehdistä kuin gyokuro.

Gen Mai Cha on paahdetulla riisillä maustettu tee. Maku on pähkinäinen, popcornimainen.

 

Matcha on vihreää teejauhetta, joka soveltuu myös leivontaan. Matchatee on kitkerähköä ja sakeaa.  

 

Perinteisen japanilaisen teetaiteen tuntemusta Suomessa ylläpitää Suomen Chado Urasenke Tankokai Yhdistys RY

Vihreä tee on teepensaan kuivattuja lehtiä. Vihreä tee eroaa mustasta teestä siten, että sitä ei ole hapetettu. Länsimaissa vihreä teetä ajatellaan usein terveysjuomana, mutta Japanissa sitä juodaan enemmän kuin mitään muuta teelaatua. Vihreää teetä myydään usein maustamattomana tai vain miedosti maustettuna. Vihreä tee säilyy hyvänä noin vuoden ajan sen poimimisesta.


Lisää teetä:

TV2:n Kotikokit: Vihreä tee maustaa paahtovanukkaan 


Ja teenjuonnin lomassa lisää japania, nee!

Opiskele japania Erinin kanssa:

Japania Erinin kanssa YLE Teemalla tiistaisin 2.2. - 11.5.2010 klo 18, uusinta keskviikkoisin klo 18.

Lue lisää Teeman kevään 2010  Japani-ohjelmista

YLE TV2:n Silminnäkijä: Japanilaiset naimakaupat Areenassa 24.2.2010 asti

 

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka