Hyppää pääsisältöön

Jäätelö on maailman tunnetuin ruoka

kuva: Kotikokit/Rita Trötschkes



Jäätelöiden kuningatar lienee edelleen vaalea vaniljajäätelö, vaikka rinnalle on tullut tuhansia uusia makuja.

kuva: ComstockPerinteisiä suomalaisten suosikkeja ovat vanilja, suklaa, mansikka, kinuski, lakritsa ja minttu.


Vaikka jäätelötötteröt kuuluvat enimmäkseen kesään, syödään tätä kylmää ihanuutta ympäri vuoden. Keskimäärin suomalainen syökin jäätelöä noin 14 litraa vuodessa.


Vain Yhdysvalloissa ja Australiassa syödään jäätelöä enemmän kuin Suomessa.

Taantumasta huolimatta jäätelö näyttää säilyttävän asemansa suomalaisten hemmotteluherkkuna. Suomalaiset rakastavat jäätelöä.

 

Jäätelön koostumus

Maito tai maitorasva tai kasvisöljy on jäätelön merkittävän aines. Teollisesti valmistetussa jäätelössä se tarkoittaa usein maitojauhetta, heraproteiinia ja laktoosia eli maitosokeria. Sen lisäksi jäätelö tarvitsee mm. hedelmäsokeria, sakeuttamisaineita ja erilaisia makuaineita. 

 

Historiaa ja muistoja

kuva: Kotikokit/Rita TrötschkesJäätelön historiasta on olemassa yhtä versiota kuin kuin makuja.1700-luvulla jäätelöitä tehtiin mm. sokeroiduista appelsiinikukista, raastetusta juustosta ja parsasta. 


Ensimmäiset jäätelönvalmistajat tulivat sittemmin Italiasta. Jäätelöstä tuli arkipäiväinen tarjottava ensiksi USA:ssa.


Kun amerikkalainen Nancy Johnson vuonna 1846 patentoi jäätelökoneensa, alkoi jäätelö levittäytyä laajemmin eri kansankerroksiin. 


Kahvilakulttuurin leviämisen myötä jäätelö tuli tunnetuksi myös Euroopan maissa, sillä kuuluvathan jäätelö ja kahvila vieläkin yhteen.


Suomen ensimmäiset jäätelötehtaat olivat Suomen Eskimo Oy ja italialaissyntyisten Magin veljesten perustama Helsingin Jäätelötehdas, jotka aloittivat toimintansa vuonna 1922. Maan ensimmäinen jäätelöbaari avattiin Helsingissä Lasipalatsissa vuonna 1936.

Nykyään tähän kylmään herkkuun yhdistetään karkkia, marjoja tai vaikkapa likööriä, kun taas eräät haluavat nauttia sen kuuman kahvin joukossa.

kuva: Kotikokit/Rita TrötschkesKermavaahto kruunaa jäätelöannoksen.


Tunnettuja jäätelöannoksia ovat Banana split, Tutti frutti ja Beach Melba. Melba-annos on saanut nimensä australialaisen oopperalaulaja Nelly Melban mukaan.

Tämän jälkiruuan loihti Savoy-hotellin keittiömestari 1900-luvun alussa.


Vanhoilla päivillään Nelly Melba järjesti suuria juhlia, jotka päättyivät aina jälkiruokaan, johon tuli vaniljajäätelöä, persikanpuolikkaita, hedelmäkastiketta, kermavaahtoa ja mantelirouhetta.

Uunijäätelö on kuin mansikkapaikka

kuva: Kotikokit/Rita TrötschkesHelppotekoinen kotiherkku on uunijäätelö, jonka voi valmistaa vaikkapa ananaksen puolikkaaseen. Nopeaan ja näyttävään jälkiruokaan tarvitset nämä:


1 kpl kypsä ananas

1/4 l vaniljajäätelöä


marenki

2 munanvalkuaista

1 dl sokeria

1 tl vanilliinisokeria


Kuumenna uuni 225 asteeseen. Halkaise ananas pitkittäin kahtia. Koverra hedelmäliha veitsellä ja lusikalla sekä poista puumainen ydin. Kuutioi hedelmäliha. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää puolet sokerista, vanilliinisokeri ja jatka vatkaamista vielä jonkin aikaa. Kääntele loput sokerista marenkiseokseen.


Kuutio jäätelö. Lisää vuorotellen jäätelöä ja hedelmäpaloja koverrettuun ananaksen puolikkaaseen. Lisää valkuaisvaahtoa pinnalle niin, että se peittää jäätelön kokonaan. Laita ananas uunivuokaan ja pane se uuniin muutamaksi minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Tarjoile heti.

Kokeile myös Kotikokkien (28.1.2010) rosépippurijäätelöä ja kirsikkahilloketta.

lähteet

Unelmien jäätelöherkut (Göran Söderin, George Strachal, Katarina Löfgren, 2008)
Jäätelö (Valion koekeittiö 1984)

Suomalainen jäätelökirja (Kirsti Haimila, Jaana Laitinen, Anna-Liisa Lundell, WSOY, 1989)

Suuri jälkiruokakirja (Kauppiaitten kustannus oy, 1988)

 

 

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

    Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

    Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

    Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

    Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

  • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

    Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

  • Alexandran kasvisopas

    Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

    Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.