Hyppää pääsisältöön

Karpo ja kumppanit kuluttajan asialla

Toimittaja Hannu Karpo kollegoineen päästi kaupoissa huijatut kansalaiset purkamaan tunteitaan Hyvä Suomi -ohjelmassa vuonna 1978.

Huittislaisesta vanhuksesta alkoivat puhelinlaskut tuntua oudon suurilta. Mittari osoitti, että häneltä oli peritty liikaa rahaa. Puhelinyhtiö ei kuitenkaan suostunut korvauksiin.

Lehtimainos lupasi 14-osaisen kattilasarjan, mutta perille tuli vain 13 osaa. Nekin joutui kokoamaan itse. Kaiken huipuksi kattilat eivät olleet ruotsalaisia vaan korealaisia.

Kauppa myi likaista polttoainetta, joka rikkoi traktorin pumppu. Takuu ei korvannut vahinkoa, koska pumppuun oli pantu vieraita aineita. Kuka sitten on korvausvelvollinen?

Syöpäkroonikko tilasi lehti-ilmoituksen perusteella yrtti- ja rohdoskirjan. Se osoittautui pahaiseksi vihkoseksi ja tiedoiltaan ylimalkaiseksi.

Asiakas osti Kuopion torilta surkeat sukset. Ne menivät kerralla hiihtokelvottomiksi.

Torikauppias myi "muotoillut" istuinsuojat, jotka paljastuivat tavallisiksi nelikulmaisiksi peitoiksi. Kaupan purkaminen sopi kyllä, mutta rahojaan ei asiakas enää näkisi.

Viallista polkupyöränrengasta ei vaihdettu kaupassa, vaikka niin oli luvattu. Kuluttajavalituslautakunta ei hyväksynyt rengasta todisteeksi.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto