Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kysy Niilolta

Elävä arkisto matkaa ensi viikolla Niilo Ihamäen pakeille. Mitä aktiiviselta senioritoimittajalta ja kansankulttuurin asiantuntijalta kannattaisi kysyä? Kirjoita kysymysideasi blogikommentteihin niin otamme ne matkalle mukaan.

Keskustelu työssä jaksamisesta ja eläkeiän nostosta käy parhaillaan kuumana. YLE Uutiset kertoi, että eläkkeelle jääneitä opettajia kysellään jo nyt tekemään lyhytaikaisia sijaisuuksia. Yhä useampi eläkeläinen palanneekin lähivuosina vanhalle työpaikalleen työvoimapulan vuoksi.

Vuonna 1920 syntynyt Niilo Ihamäki on ohittanut reilusti kaavaillun 65-vuoden eläkeiän mutta ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan. Ihamäki on lehtimies, radiotoimittaja, radioääni, kansankulttuurin harrastaja ja eläkeläinen.

Ihamäki ja mummot iltapuhteella

Toimittajalegenda Ihamäki on radiotyössään keskittynyt erityisesti ikäihmisten haastatteluihin. Niilon nauhoille on tallentunut lukuisia tuokiokuvia menneen ajan elämästä. Perinteet, tarinat ja uskomukset on kerrottu toimittajalle avoimessa ja humoristisessa hengessä. Ihamäelle on varmasti vuosien kuluessa muodostunut vankka näkemys perinnekulttuurista ja samalla suomalaisuuden syvimmästä luonteesta. Kannattaa siis vaihteeksi kysyä jotain Niilolta.

 Niilo Ihamäki 1958. Kuvaaja: Ruth Träskman

Niilo Ihamäki työntouhussa vuonna 1958.

Kommentit
 • Kuka kirjoittaa elämäntarinasi?

  Elämäntarinamme on sosiaalinen luomus.

  Mitkä ovat elämäsi avainkohtaukset, jotka määrittelevät sinua? Ketkä ovat eniten vaikuttaneet elämääsi positiivisesti entä negatiivisesti? Muun muassa näiden kysymysten kautta voi hahmottaa elämäntarinaansa. Mutta mikä on merkityksellistä ja millainen on hyvä tarina? Sen opimme toisiltamme ja yhteisistä tarinoista.

 • Yle Areenan ennakkokatselussa Pirjo ja Uusi päivä

  Kaksi suosikkisarjaa tarjolla nyt kirjautuneille käyttäjille

  Kaksi suosikkisarjaa on nyt katsottavissa ennakkoon Yle Areenassa kirjautuneille käyttäjille. Julkaisimme keskiviikkona uuden, järjestyksessään toisen tuotantokauden suositusta Pirjo-sketsisarjasta.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.