Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Niin kaunis on taivas on Väärin viisu

Suomen kaikkien aikojen väärin euroviisu on äänestäjien mielestä Jasminen laulama Niin kaunis on taivas vuodelta 1996.

YLEn Euroviisut-sivuston ja Elävän arkiston nettiäänestyksessä kysyttiin, mikä Suomen viisuvalinnoista on ollut historian suurin erehdys.

Jasminen Niin kaunis on taivas peri selvän voiton: sen kannalle asettui yli neljäsosa kaikista äänestäjistä. Jasmine pärjäsi nyt siis ratkaisevasti paremmin kuin aikanaan Oslon viisufinaalissa.

Vaikka kilpailun tarkoituksena oli ennen muuta ottaa kantaa edustajavalintojen tarkoituksenmukaisuuteen, kappaleiden ja esitysten esteettinen ominaislaatu nousi väistämättä kiistelyn kohteeksi. ”Totaalinen pohjanoteeraus”, kuului muuan tylyhkö kiteytys voittokappaleesta.

Katso Jasminen voittoesitys

Tässä äänestyksessä ennakkosuosikkeihin kuulunut Kojo sijoittui komeasti kakkoseksi kappaleella Nuku pommiin (”ehkäpä koko viisuhistorian surkein laulu”..."ei ehkä kovin fiksu biisivalinta IRA:n pommiaallon aikaan").

Kolmannen paikan valtasivat Nina Åström ja A little bit (”ei riitä, että esittäjä on nätti ja osaa laulaa, jos karisma ei riitä pelastamaan mitäänsanomatonta viisua”).

Saattaa olla, että Jasmine keräsi tahtomattaan osan myös Åströmille tarkoitetuista äänistä. Jotkut äänestäjät ilmeisesti erehtyivät muistamaan, että Jasmine olisi syyllistynyt yleisösuosikki Nightwishin syrjäyttämiseen – monia yhä kuohuttavaan tapaukseen – vuonna 2000.

”Jasmine, niin kaunis on taivas. Mitähän tuomarit ajattelivat kun jyräsivät kansan päätöksen lähettää Nightwishin?” kirjoitti muuankin äänestäjä. "Se kitaraa rämpyttävä nainen jonka raati valitsi viisuihin Nightwishin sijasta", joku muistelee. Tosiasiassa Suomen edustajaksi valittiin kyseisenä vuonna Nina Åström, ei Jasmine.

Tässä Nina Åström…

… ja tässä Nightwish

Menneiden edustuskappaleiden valintamenetelmät nostattavat edelleen karvoja pystyyn, onpa päätöksen tehnyt kansa tai valintaraati. ”Vuonna 2000 kisoihin lähetettiin Nina Åström täysin käsittämättömän ammatilaisraatimokan ansiosta”, toteaa eräs äänestäjä. Toinen kysyy: ”Miksi ei osata ajatella lopputulosta, ennenkuin annetaan humppakansan valita?”

Kolmannen puheenvuorosta voi aistia pientä alistuneisuutta: ”Onneksi nykyään ei ole raatia päättämässä mutta nykyään ei ole myös hyviä ehdokkaita.”

Kommenteista löytyy tietenkin myös perinteinen viisukriittinen tiivistys: ”Nämähän on kaikki aivan aivotonta musiikkia. Musiikin arvon määrittelee parhaiten sen elinikä. Euroviisut on ihmiskulttuurin alennustila, jonka paras ilmentymä ulospäin on itsekeskeisyys ja narsismi.”

Tässä koko Väärin viisu -lista:

1. Jasmine: Niin kaunis on taivas (1996)

2. Kojo: Nuku pommiin (1982)

3. Nina Åström: A little bit (2000)

4. Pave: Yamma Yamma (1992)

5. Jari Sillanpää: Takes 2 To Tango (2004)

6. Vesa-Matti Loiri: Huilumies (1980) ja Waldo´s People: Lose Control (2009)

8. Edea: Aava (1998)

9. Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen (1965)

10. Beat: Fri? (1990) ja Fredi ja ystävät: Pump-pump (1976)

12. CatCat: Bye Bye Baby (1994)

13. Boulevard: Nauravat silmät muistetaan (1988)

14. Riki Sorsa: Reggae OK (1981)

15. Laila Halme: Muistojeni laulu (1963)

16. Päivi Paunu ja Kim Floor: Muistathan (1972)

Hajaääniä saivat listan ulkopuolelta mm. Geir Rönning (2005), Hanna Pakarinen (2007), Lordi (2006) ja ennen kaikkea Eläkeläiset-yhtye (ehdokkaana 2010). Koska Suomen edustaja vuoden 2010 on tätä kirjoitettaessa vielä valitsematta, voidaan päätellä, että Eläkeläisiä on äänestetty Väärimmäksi varmuuden vuoksi jo ennakolta.

Katso tämänvuotiset ehdokkaat

Ääniä annettiin yhteensä 1285. Kiitos kaikille osanottajille!

Haluatko äänestää vuoden 2010 Euroviisujen Suomen finaalissa?

Kommentit