Hyppää pääsisältöön

Kenen tahto?

Millä tavalla vaikeasti vammainen, puhekyvytön ihminen määrittelee tahtonsa? Miten voidaan tietää, mikä on vaikeasti vammaiselle parasta hoitoa tai mikä on hänen mielestään paras paikka asua? Pohdin näitä kysymyksiä, kun tein tämän viikon MOT-ohjelmaa.

Ne ovat pirun vaikeita kysymyksiä. Miten tulkita sellaisen ihmisen tahtoa, joka ei pysty sanallisesti eikä edes viittomalla ilmaisemaan mielenliikkeitään? Mitä voi tulkita tällaisen ihmisen silmistä? Entä miten pitäisi tulkita huulilla karehtiva hymy? Onko se aito mielenilmaus vai pakkoliike?

Tällaisessa tapauksessa paras tulkki on yleensä lähiomainen. Hän on asunut vuosia, jopa vuosikymmeniä vaikeasti vammaisen kanssa. Hän, jos kuka, pystyy lukemaan pienistä eleistä, ilmeistä tai äännähdyksistä paljon.

Mutta pystyykö edes omainen tai muu läheinen, vaikkapa henkilökohtainen avustaja, tulkitsemaan vaikeasti vammaisen tahtoa? Eihän hän pysty asettumaan toisen pään sisään.

Tämänviikkoisessa MOT-ohjelmassa esiintyvät isä ja poika, Sauli ja Jarkko Moisio. Jarkko on aikuinen nuori mies, jolla on selvästi oma tahto. Luulen, että opin edes hieman ymmärtämään Jarkkoa niiden päivien aikana, jotka saimme viettää hänen ja Sauli-isän luona.

Mutta halusiko Jarkko todella, että me kuvaamme häntä? Halusiko hän, että kamera seuraa hänen saunomistaan? Tai sitä, että hoitaja puhdistaa hänen selässään olevaa avohaavaa?

En minä tiedä. Jouduinko siis luottamaan siihen, että Sauli Moisio pystyy puhumaan poikansa puolesta? Että hän voi sanoa, kun Jarkko ei halua tai kun Jarkkoa ei huvita?

En onneksi aivan täysin. Opin Jarkon mielenliikkeistä jotakin, jota on vaikea selittää näin kirjoittamalla. Se pitää nähdä.

Opin, että Jarkko esimerkiksi ilmaisee tahtoaan panemalla silmänsä kiinni tai pitämällä ne auki. Jos jokin asia ei huvita, Jarkko sulkee silmänsä. Jos taas asiat sujuvat, kuten Jarkon mielestä niiden pitäisi sujua, hän pitää silmänsä auki.

Joskus tahdon ilmaiseminen on pienistä asioista kiinni. Joskus silmänräpäyskin voi riittää.  

Kommentit