Hyppää pääsisältöön

Kuunkuiskaajat: Työlki ellää

Suomen vuoden 2010 euroviisuedustajaksi valittu Kuunkuiskaajien kappale pohjaa vahvasti kansanmusiikkiin. Vaikutteita on otettu mm. rekilauluista sekä mustalaismusiikista.

Tietolaatikko

Työlki ellää: sävellys ja sanoitus Timo Kiiskinen, sovitus Susan Aho, Johanna Virtanen, Tom Nyman ja Jetro Vainio.

Nina Lassander sijoittui toiseksi vajaan 38 prosentin äänisaaliilla, Eläkeläiset kolmanneksi 20 prosentilla äänistä.

Paikkaa havitteli kymmenen artistia tai yhtyettä. Heistä yhdeksän selvitti tiensä finaaliin alkukarsintojen yleisöäänestysten perusteella. Lisäksi YLEn raati valitsi alkukarsinnoissa pudonneiden kuuden kilpailijan joukosta yhden jatkoon niin sanotulla villillä kortilla.

Finaalin voittaja valittiin kaksivaiheisessa puhelin- ja tekstiviestiäänestyksessä.

Voittajat eivät uskoneet voittoon

Välittömästi voiton jälkeen Kuunkuiskaajien Susan Aho ja Johanna Virtanen eivät voineet käsittää tapahtunutta. Ryhmä ei uskonut voittoon ja luulivat edustuspaikan menevän Eläkeläisille.

— Kyllä me uskottiin itseemme, että olemme hyviä ja meillä on hyvä biisi. Mutta emme uskoneet voittoon.

Kuunkuiskaajat uskovat saaneen suomalaisilta ääniä, koska onnistuivat näyttämään oman aitoutensa. Voittoa ryhmä juhlistaa samppanjalla.

— Sen verran tajuttiin, että laitettiin samppanjat lumeen. Ajattelimme, että olemme voittajia joka tapauksessa, kävi miten kävi.

Asiantuntija uskoo menestykseen

Valmistautuminen Oslon Euroviisuihin alkaa jo ensi viikolla, kun edustajat tapaavat edustusmatkan tiimoilta YLEn edustajia. Kuunkuiskaajat uskovat suomalaisen kansanmusiikin pärjäävän Oslossa.

— Kyllä ulkomaalaiset tykkäävät suomalaisesta meiningistä ja suomen kielellä voi jopa pärjätä. Me emme vaihda kappaleen kieltä kisoihin. Suomalaisuus on persoonallista.

Myös euroviisuasiantuntija Asko Murtomäki uskoo Kuunkuiskaajien menestysmahdollisuuksiin Oslon Euroviisuissa.

— Luulen, että he menestyvät yllättävän hyvin. Suomalaisuus ja suomalainen kansanmusiikki on tullut jo tutuksi Euroopassa ja maailmalla, niin miksi se ei voisi yhtälailla purra myös Euroviisuissa.

Parodiavideosta nettihitti

Toukokuussa kaksi euroviisufania innostui Kuunkuisjaajien kappaleesta niin paljon, että he julkaisivat viisusta parodiavideon YouTubessa.

Videon tekijöiden, israelilaisen Dekel Ben Avin ja sveitsiläisen Bastien Venturin, mukaan video on "rakkaudella tehty kunnianosoitus tämänvuotisen euroviisukisan cooleimmalle duolle."

Video keräsi muutamassa päivässä yli 30 000 katselukertaa.

Vuonna 2010 Suomen euroviisukarsintaa jälleen uudistettiin. Kutsuartistien lisäksi kilpailussa nähtiin edellisen vuoden tangokuninkaallinen Amadeus ja kolme avoimen kilpailun kautta kisaan päässyttä. Nuo kolme olivat Bääbs kappaleella You Don't Know Tomorrow, Sister Twisterin Love At The First Sight ja Linnin Fatal Moment, joista kaksi viimeistä pääsivät karsinnoista jatkoon.

Kommentit