Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kyläkaupan joulu ja etumaksupetos

Pohjanmaalla sijaitsevan kyläkaupan kauppias aikoi jäädä eläkkeelle ja hän päätti myydä kauppansa. Ostajaksi ilmaantui eräs eteläsuomalainen mies. Kauppias ei tiennyt, että hän oli myymässä kauppaansa vankilasta vapautuneelle huijarille. Toisessa tarinassa kerrotaan etumaksupetoksista. Suomi eli 1990-luvun alussa laman kourissa. Yrittäjät joutuivat ottamaan isojakin riskejä pelastaessaan yrityksiä. Etumaksupetokset koituivat monen kohtaloksi.

Eteläsuomalainen mies tuli joulukuussa tapaamaan kauppiasta. Jouluaaton aattoiltana mies otti uudelleen yhteyttä ja kertoi maksaneensa sovitun etumaksun, koska päätti ostaa kaupan. Mies tuli käymään maksukuittien kera. Samalla sovittiin, että varsinainen kauppakirja laaditaan heti joulun jälkeen paikallisessa pankissa.

Mies aloitti kaupanpidon heti ja pyysi entistä kauppiasta tutustuttamaan hänet kyläläisiin, jotka tulivat kauppaan ostoksille. Uusi kauppias aloitti näyttävästi. Asiakkaille jaettiin ruusuja ja tuotteita myytiin alennuksella. Kauppias ilmoitti kyseisenä lauantai-iltana myyjälle, että kauppa olisi kuitenkin sunnuntaina kiinni ja maanantaina avattaisiin seuraavan kerran.

Maanantaina kaupan ovet olivat kuitenkin kiinni. Työpaikalleen saapunut myyjä joutui toteamaan, että myymälästä oli viety lähes kaikki. Vanha kauppias sai tästä tiedon sinä nimenomaisena päivänä, jolloin lopullinen kauppakirja olisi pitänyt allekirjoittaa. Hänelle valkeni, ettei mitään kauppakirjaa allekirjoitettaisi.

Vihdin poliisiin tehtiin rikosilmoitus kesäkuussa 1992. Ilmoituksen tekijät olivat huonekaluliikkeen ja kuljetusliikkeen edustajat. He olivat maksaneet miljoonan markan etumaksun viiden miljoonan USA:n dollarin suuruisesta ulkomaisesta lainasta. Lainarahoja ei kuitenkaan koskaan tullut yrittäjille.

Rahaa markkinoinut yritys sanoi lainarahojen olleen Yhdysvalloissa perittyä huumerahaa. Sitä ei saanut sikäläisen lainsäädännön mukaan ohjata maan budjettiin vaan summa tuli jakaa erilaisina lainoina ja avustuksina kansainväliseen yritystoimintaan.

Syyllisiksi yrittäjät nimesivät suomalaisen taloustieteen maisterin ja varatuomarin. Ennakkomaksu oli mennyt heille. Kun viisi kuukautta oli maksusta kulunut eikä lainaa kuulunut, yrittäjät alkoivat epäillä petosta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Toini Vuoriston mittava käsikirjoitusura alkoi iltasaduista

  Vuoristo muistetaan ennen kaikkea Noita Nokinenästä.

  Kotiäiti, satukirjailija, käsikirjoittaja ja radiotoimittaja Toini Vuoriston (1919–2013) tunnetuin luomus on pippurinen Noita Nokinenä -hahmo. Radion lisäksi myös television puolella kunnostautunut käsikirjoittaja oli luomassa 1970-luvun muistetuimpia perhesarjoja.

 • Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella – vai miten se meni? Testaa, tunnetko joululauluklassikot!

  Osaatko jouluiset hitit ja laulut sanasta sanaan?

  Joululaulut – nuo ihanaiset korvamadot kaikuvat jälleen kodeissa ja kaupoissa. Joululauluilta tuskin kukaan on elämänsä aikana välttynyt, mutta osaatko Sinä ne sanasta sanaan? Valitse mielestäsi sopivin vaihtoehto täyttämään tyhjä kohta ja testaa, oletko joululaulujen lyriikkamestari! Testin jälkeen voit virittäytyä joulutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

  Histamiinin joulukalenteri julkaistiin vuonna 1980.

  Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

 • Testaa tietämyksesi Linnan juhlista pintaa syvemmältä

  Oletko Linnan juhlien konkari vai untuvikko?

  Itsenäisyyspäivän juhlaperinne alkoi vuonna 1919 ja tie miljoonien tv-katsojien seuraamaksi kättelyohjelmaksi on ollut monivaiheinen. Mitä ensimmäisellä itsenäisyyspäivän vastaanotolla tapahtui, milloin juhlat peruttiin laman vuoksi ja kuka oli ensimmäinen rokkari Linnassa?

 • Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta

  Pentti Linkola havahtui luonnon tilaan jo 1950-luvulla.

  Syväekologi Pentti Linkolaa on usein nimitetty Suomen sitkeimmäksi ellei peräti ainoaksi todelliseksi toisinajattelijaksi. Tähän artikkeliin on koottu haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta ajalta. Sen ydinsanoma ei ole muuttunut: ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä. Ilmastonmuutos on herättänyt monet miettimään tarkemmin hänen viestiään, joka ei ole kevyt eikä mukava, mutta järkyttävällä tavalla ajattomaksi osoittautunut.

 • Lied-guru Gerald Mooresta tuli myös hyvä ystävä – pianisti Meri Louhos muistelee

  Mooren kurssi Helsingissä johti Merin juontajaksi Yleen.

  Nimetön ja näkymätön vaalea pianisti oli hankkinut laajan säestysrepertuaarin, kun lehti-ilmoituksessa haettiin osallistujia kuuluisan Gerald Mooren lied-kurssille Tukholmaan. Helsingin kurssi 1968 oli kohtalokas. Se johti Meri Louhoksen radiotyöhön ja Sävel on vapaa -ohjelman suosikkijuontajaksi. Meri kertoo Gerald Mooresta vuodesta 1963 eteenpäin.

 • Konjakkia kuolevan Aarre Merikannon kanssa – pianisti Meri Louhos muistelee

  Oppilaasta Merikannon musiikin kantaesittäjäksi.

  Innokas sivuaineiden opiskelija Meri Louhos opiskeli soinnutusta Selim Palmgrenilla ja kontrapunktia Aarre Merikannolla. Myöhemmin Meri kohtasi syöpää sairastavan Merikannon kolmannen pianokonserton kantaesityksen yhteydessä, vain kuukausia ennen säveltäjän kuolemaa 1958.

 • Veli Vänä ja Veli Peltsi satuilivat radiossa lyhyitä perinnetarinoita

  Kuulemme perinteikkäitä satuja Euroopasta ja kauempaakin.

  Ylen Ykkösellä kuultiin vuonna 1992 lyhyitä sovituksia yhdysvaltalaisen Joel Chandler Harrisin luomista eläintarinoista sekä Grimmin veljesten keräämistä kansansaduista. Mahtuipa joukkoon yksi kotimainenkin perinnetarina. Satusetinä toimivat muun muassa Nalle Puhien sekä Pekka Töpöhäntien elävöittäjinäkin kunnostautuneet Matti Pellonpää ja Kari Väänänen.

 • Tilaa tiedolle ja harrastamiselle – kirjastoissa rakennetaan demokratian kivijalkaa

  1970–1990-luvun ohjelmissa kirjasto vie tiedon valtatielle

  Kun tv-arkiston kokoelmista etsitään ohjelmia kirjastoista, ollaan todellisen metatiedon ja metatason äärellä. Elävän arkiston koosteen kirjastoissa asuu tieto ja sivistys sekä suomalaisten yhtäläinen mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen. 1970–1990-luvun ohjelmissa kirjasto on väylä tiedon valtatielle ja kirjastoauto nopea laajakaista ennen internetin valtakautta. Kirjastossa rakentuu demokratian kivijalka, ja se on myös avoin tila ajattelulle ja harrastamiselle.