Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kyläkaupan joulu ja etumaksupetos

Pohjanmaalla sijaitsevan kyläkaupan kauppias aikoi jäädä eläkkeelle ja hän päätti myydä kauppansa. Ostajaksi ilmaantui eräs eteläsuomalainen mies. Kauppias ei tiennyt, että hän oli myymässä kauppaansa vankilasta vapautuneelle huijarille. Toisessa tarinassa kerrotaan etumaksupetoksista. Suomi eli 1990-luvun alussa laman kourissa. Yrittäjät joutuivat ottamaan isojakin riskejä pelastaessaan yrityksiä. Etumaksupetokset koituivat monen kohtaloksi.

Eteläsuomalainen mies tuli joulukuussa tapaamaan kauppiasta. Jouluaaton aattoiltana mies otti uudelleen yhteyttä ja kertoi maksaneensa sovitun etumaksun, koska päätti ostaa kaupan. Mies tuli käymään maksukuittien kera. Samalla sovittiin, että varsinainen kauppakirja laaditaan heti joulun jälkeen paikallisessa pankissa.

Mies aloitti kaupanpidon heti ja pyysi entistä kauppiasta tutustuttamaan hänet kyläläisiin, jotka tulivat kauppaan ostoksille. Uusi kauppias aloitti näyttävästi. Asiakkaille jaettiin ruusuja ja tuotteita myytiin alennuksella. Kauppias ilmoitti kyseisenä lauantai-iltana myyjälle, että kauppa olisi kuitenkin sunnuntaina kiinni ja maanantaina avattaisiin seuraavan kerran.

Maanantaina kaupan ovet olivat kuitenkin kiinni. Työpaikalleen saapunut myyjä joutui toteamaan, että myymälästä oli viety lähes kaikki. Vanha kauppias sai tästä tiedon sinä nimenomaisena päivänä, jolloin lopullinen kauppakirja olisi pitänyt allekirjoittaa. Hänelle valkeni, ettei mitään kauppakirjaa allekirjoitettaisi.

Vihdin poliisiin tehtiin rikosilmoitus kesäkuussa 1992. Ilmoituksen tekijät olivat huonekaluliikkeen ja kuljetusliikkeen edustajat. He olivat maksaneet miljoonan markan etumaksun viiden miljoonan USA:n dollarin suuruisesta ulkomaisesta lainasta. Lainarahoja ei kuitenkaan koskaan tullut yrittäjille.

Rahaa markkinoinut yritys sanoi lainarahojen olleen Yhdysvalloissa perittyä huumerahaa. Sitä ei saanut sikäläisen lainsäädännön mukaan ohjata maan budjettiin vaan summa tuli jakaa erilaisina lainoina ja avustuksina kansainväliseen yritystoimintaan.

Syyllisiksi yrittäjät nimesivät suomalaisen taloustieteen maisterin ja varatuomarin. Ennakkomaksu oli mennyt heille. Kun viisi kuukautta oli maksusta kulunut eikä lainaa kuulunut, yrittäjät alkoivat epäillä petosta.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto