Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kyläkaupan joulu ja etumaksupetos

Pohjanmaalla sijaitsevan kyläkaupan kauppias aikoi jäädä eläkkeelle ja hän päätti myydä kauppansa. Ostajaksi ilmaantui eräs eteläsuomalainen mies. Kauppias ei tiennyt, että hän oli myymässä kauppaansa vankilasta vapautuneelle huijarille. Toisessa tarinassa kerrotaan etumaksupetoksista. Suomi eli 1990-luvun alussa laman kourissa. Yrittäjät joutuivat ottamaan isojakin riskejä pelastaessaan yrityksiä. Etumaksupetokset koituivat monen kohtaloksi.

Eteläsuomalainen mies tuli joulukuussa tapaamaan kauppiasta. Jouluaaton aattoiltana mies otti uudelleen yhteyttä ja kertoi maksaneensa sovitun etumaksun, koska päätti ostaa kaupan. Mies tuli käymään maksukuittien kera. Samalla sovittiin, että varsinainen kauppakirja laaditaan heti joulun jälkeen paikallisessa pankissa.

Mies aloitti kaupanpidon heti ja pyysi entistä kauppiasta tutustuttamaan hänet kyläläisiin, jotka tulivat kauppaan ostoksille. Uusi kauppias aloitti näyttävästi. Asiakkaille jaettiin ruusuja ja tuotteita myytiin alennuksella. Kauppias ilmoitti kyseisenä lauantai-iltana myyjälle, että kauppa olisi kuitenkin sunnuntaina kiinni ja maanantaina avattaisiin seuraavan kerran.

Maanantaina kaupan ovet olivat kuitenkin kiinni. Työpaikalleen saapunut myyjä joutui toteamaan, että myymälästä oli viety lähes kaikki. Vanha kauppias sai tästä tiedon sinä nimenomaisena päivänä, jolloin lopullinen kauppakirja olisi pitänyt allekirjoittaa. Hänelle valkeni, ettei mitään kauppakirjaa allekirjoitettaisi.

Vihdin poliisiin tehtiin rikosilmoitus kesäkuussa 1992. Ilmoituksen tekijät olivat huonekaluliikkeen ja kuljetusliikkeen edustajat. He olivat maksaneet miljoonan markan etumaksun viiden miljoonan USA:n dollarin suuruisesta ulkomaisesta lainasta. Lainarahoja ei kuitenkaan koskaan tullut yrittäjille.

Rahaa markkinoinut yritys sanoi lainarahojen olleen Yhdysvalloissa perittyä huumerahaa. Sitä ei saanut sikäläisen lainsäädännön mukaan ohjata maan budjettiin vaan summa tuli jakaa erilaisina lainoina ja avustuksina kansainväliseen yritystoimintaan.

Syyllisiksi yrittäjät nimesivät suomalaisen taloustieteen maisterin ja varatuomarin. Ennakkomaksu oli mennyt heille. Kun viisi kuukautta oli maksusta kulunut eikä lainaa kuulunut, yrittäjät alkoivat epäillä petosta.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto