Hyppää pääsisältöön

Heikki Määttäsen taistelu syöpää vastaan

Näyttelijä Heikki Määttänen (1949-2002) sairastui keuhkosyöpään vuonna 1997. Kolme vuotta myöhemmin hän mietti sairautta koskettavassa haastattelussa yhdessä vaimonsa Kirstin kanssa.

Sanalla syöpä on ihmisten mielessä hyytävä kaiku. Syöpä ei ole edes sanana kaunis, syöpä tai sitä sairastavat ihmiset eivät ole kirvoittaneet vitsejä parhailta huumorimiehiltäkään.

Vakava sairaus pysäyttää, tauti iskee juuri kun sitä vähiten osaa odottaa. Mielessä vuorottelevat katkeruus, raivo, suru ja huoli läheisten voimavaroista.

Päällimmäisenä pintaan nousee viha tautia kohtaan, tuota näkymätöntä ja salakavalaa vihollista, joka säännöllisin väliajoin muistuttaa olemassaolostaan. Turhauttavinta on, ettei tilanteesta voi syyttää ketään.

Anne Flinkkilän kanssa vakavasta sairaudesta ja sen mukanaan tuomista elämänmuutoksista keskustelevat näyttelijä Heikki Määttänen ja vaimonsa Kirsti, joiden elämän Heikin sairastuminen vakavaan keuhkosyöpään mullisti täysin.

Mitkä seikat auttavat kestämään? Miten vakava sairaus vaikuttaa parisuhteeseen? Mitä tulevaisuudelta voi odottaa?

Teksti: Inhimillinen tekijä

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto