Hyppää pääsisältöön

Heikki Määttäsen taistelu syöpää vastaan

Näyttelijä Heikki Määttänen (1949-2002) sairastui keuhkosyöpään vuonna 1997. Kolme vuotta myöhemmin hän mietti sairautta koskettavassa haastattelussa yhdessä vaimonsa Kirstin kanssa.

Sanalla syöpä on ihmisten mielessä hyytävä kaiku. Syöpä ei ole edes sanana kaunis, syöpä tai sitä sairastavat ihmiset eivät ole kirvoittaneet vitsejä parhailta huumorimiehiltäkään.

Vakava sairaus pysäyttää, tauti iskee juuri kun sitä vähiten osaa odottaa. Mielessä vuorottelevat katkeruus, raivo, suru ja huoli läheisten voimavaroista.

Päällimmäisenä pintaan nousee viha tautia kohtaan, tuota näkymätöntä ja salakavalaa vihollista, joka säännöllisin väliajoin muistuttaa olemassaolostaan. Turhauttavinta on, ettei tilanteesta voi syyttää ketään.

Anne Flinkkilän kanssa vakavasta sairaudesta ja sen mukanaan tuomista elämänmuutoksista keskustelevat näyttelijä Heikki Määttänen ja vaimonsa Kirsti, joiden elämän Heikin sairastuminen vakavaan keuhkosyöpään mullisti täysin.

Mitkä seikat auttavat kestämään? Miten vakava sairaus vaikuttaa parisuhteeseen? Mitä tulevaisuudelta voi odottaa?

Teksti: Inhimillinen tekijä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto