Hyppää pääsisältöön

Kenialainen Joseph Owindi kohtasi suomalaisten hämmennyksen

Kenialainen Joseph Owindi oli ensimmäinen ulkomaalainen, joka suoritti Tampereen yliopistossa maisterintutkintonsa 1970-luvun alussa. Vuoden 1969 haastattelussa sosiologian opiskelija Owindi kertoo opiskelijan arjesta ja suomalaisten suhtautumisesta erilaisuuteen.

Koko maassa ulkomaalaisten opiskelijoiden, kuten maahanmuuttajienkin määrä oli 1960-luvun lopussa hyvin pieni.

Musta mies herätti kummastusta mutta myös positiivista kiinnostusta. Kirsti Littusen haastattelussa Joseph Owindi kertoo, että maailmalla matkustaneet suomalaiset osasivat suhtutua ulkomaalaisiin ennakkoluulottomammin kuin kotimaan kamaralla pysytelleet.

Joseph Owindin haastattelu pistää miettimään, ovatko yleiset asenteen ulkomaalaisia kohtaan muuttuneet 60-luvun lopusta vaiko jopa koventuneet vuosien saatossa?

Joseph Owindin haastattelu vuodelta 1969 on suurimmaksi osaksi englanninkielinen eikä sitä ole tekstitetty suomeksi.

Yle Radio Suomen Tampereen radiossa kuultiin vuonna 2010 Afrikka Suomessa -sarjaa. Alunperin helmikuussa 2010 lähetetyssä jaksossa kerrottiin Somaliasta Britannian kautta 1950-luvulla Suomeen tulleesta Saeed Nassirista sekä Tampereen yliopiston ensimmäisestä afrikkalaisesta opiskelijasta Joseph Owindista. Saeed Nassir työskenteli Tampereella välillä baarimestarina ja Owindi kävi toisinaan tapaamassa ainutta tietämäänsä toista afrikkalaista.


1970-luvun alussa Owindi kirjoitti Suomen kokemuksistaan kirjan Kato, kato nekru. Yhteiskuntatieteiden maisteriksi valmistumisensa jälkeen Owindi palasi synnyinmaahansa, ja työskenteli mm. Kenian valtiolle sekä Kansainvälisessä työjärjestössä ILOssa.

Joseph Owindi vieraili vanhassa opiskelijakaupungissaan Tampereella 40 vuoden tauon jälkeen kesällä 2009. Paljon oli muuttunut ainakin kaupunkikuvassa, mutta vielä tuli tuttujakin kylttejä vastaan.

Elämänsä viimeiset vuodet Owindi vietti Keniassa Kitalessa suomalaisen vaimonsa kanssa maata viljellen.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto