Hyppää pääsisältöön

Sikainfluenssa

Sikainfluenssa levisi koko Suomeen marraskuussa 2009. Pandemialla oli tähän mennessä osuutta jo useahkon ihmisen kuolemaan.

Tietolaatikko

Maailman terveysjärjestö julisti sikainfluenssan pandemiaksi kesäkuussa 2009.

Sikainfluenssa levisi Meksikosta maailmalle huhtikuun lopulla 2009. Suomessa ensimmäinen sikainfluenssaan liittyvä kuolemantapaus tavattiin saman vuoden lokakuussa.

Huhtikuun lopulla kyse ei vielä ollut pandemiasta vaan uskottiin, että tauti pystytään vielä rajoittamaan.

Kesäkuussa 2009 WHO julisti sikainfluenssan pandemiaksi.

Raju tauti perusterveillekin

Sikainfluenssa on influenssa A-viruksen aiheuttama sikojen äkillinen hengitystieinfektio. Sikojen kuolleisuus tautiin on vähäistä ja toipuminen tapahtuu useimmiten 7–10 päivän kuluessa.

Ihmiselläkin virus voi aiheuttaa vain lieviä oireita, mutta jälkitaudit ovat hengenvaarallisia.

Suomessa todettiin ensimmäinen sikainfluenssaan liittyvä kuolintapaus lokakuussa 2009. Vaikeaa pitkäaikaissairautta potenut 25-vuotias nainen menehtyi Pohjois-Pohjanmaalla 16.10.2009.

8-vuotias tyttö kuoli Torniossa 2.11.2009 sikainfluenssaan. Lapsella ei ollut perussairauksia. Tytön vanhemmat olivat käyneet lapsen kanssa Tornion terveyskeskuksessa päivystyksessä. Tyttö palautettiin kuitenkin kotihoitoon. Vastaavia perusterveiden ihmisten sikainfluenssakuolemia oli myös muissa maissa.

Rokotukset herättivät keskustelua

Riskiryhmien rokottaminen aloitettiin lokakuussa 2009. Ensimmäisenä rokotusvuorossa oli terveydenhoitohenkilökunta, seuraavaksi raskaava olevat naiset.

Rokotukset herättivät vilkasta keskustelua. Osa terveydenhoitohenkilökunnasta epäröi rokotuksen ottamista. Myös raskaanaolevien naisten keskuudessa levisi levottomuutta rokotuksen mahdollisista sivuvaikutuksista.

Marraskuussa sosiaali- ja terveysministeriö aloitti nuorille kohdistetun nettikampanjan, jonka tarkoituksena on korjata taudista leviäviä vääriä tietoja. Asiantuntija kuitenkin epäilee, mahtaako kampanja tavoittaa kohdeyleisönsä.

Elokuussa 2010 ilmeni syytä epäillä, että Pandemrix-rokote on aiheuttanut lapsilla ja nuorilla aikuisilla narkolepsiaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päätti lopettaa rokotukset.

Helmikuussa Kansallisen narkolepsiatyöryhmän pitämässä tiedotustilaisuudessa todettiin, että Pandemrix-rokote lisäsi riskiä sairastua narkolepsiaan. 4-19-vuotiailla oli yhdeksänkertainen riski sairastua narkolepsiaan rokotusta seuranneiden kahdeksan kuukauden aikana verrattuna samanikäisiin rokottamattomiin.

Teksti: Seija Aunila, Susanna Kokkola ja Petra Himberg