Hyppää pääsisältöön

Jäänmurtaja ja helikopteri yhteistyössä

Merenkulkuhallituksen pääjohtaja Helge Jääsalon tavoitteena oli pohjoisten satamien auki pitäminen myös ankarina talvikausina. Jäänmurtaja Tarmo (II) ja Helikopteripalvelu tekivät uraauurtavaa yhteistyötä vuonna 1964.

Helikoptereiden avulla jäänmurtajat hankkivat jäätiedot ja tiedottavat niistä jäänmurtajajohdolle. Helikopteri seuraa jäänmurtajaa ja selvittää jäätilannetta eteenpäin ajoreitillä.

— Jäänmurtajan päällikkö ei pysty komentosillalta sanomaan, missä päin railot tai helpoimmat kulkutiet ovat. Kun tätä päästään ilmasta arvioimaan, voitetaan sekä aikaa että säästetään laivojen runkoja, kertoo Helge Jääsalo.

1960-luvulla Suomessa oli vain muutamia helikoptereita ja -lentäjiä. Tässä filmissä Helikopteripalvelun lentäjänä on Seppo Kulju ja ilma-aluksena on Bell 47 Ranger.

Teksti: Rita Landström