Hyppää pääsisältöön

Älliä vai ei aikojen alussa

Helmikuussa 1980 abit ja opettajat saivat ensi kertaa kysellä yo-kirjoitusten kysymysten tulkinnasta ja arvostelusta suoraan tutkintolautakunnan jäseniltä.

Kouluradion toimituspäällikkö Kai R. Lehtonen oli nuorena opettajana joutunut ensi kertaa arvostelemaan ylioppilastutkinnon reaalikokeen tuloksia vuonna 1956. "Kaipasin silloin kovasti neuvoja, sillä ohjeena oli vain, että aukottomasti esitetyt oppikirjan tiedot tuottivat neljä pistettä."

Lehtonen muisteli kokemustaan, kun hän aloitti radiovirkansa runsaat kaksi vuosikymmentä myöhemmin vuonna 1979. "Ajattelin, että kevään 1980 ylioppilaskirjoitusten tiimoilla olisi mukava saada aikaan radio-ohjelma, josta aloittelevat opettajat löytäisivät suuntaviivoja ja vanhemmat opettajat uskonvahvistusta."

Yo-tutkintolautakunta suostui tuumaan, ja keväällä 1980 toteutettiin kaksi ohjelmaa. Ensimmäinen koski äidinkielen koetta ja toinen reaalikoetta.

Ohjelmien nimenä oli aluksi "Ällä, ii vai siltä väliltä" mutta muuttui jo seuraavana vuonna muotoon "Älliä vai ei". Se säilyi hengissä Ylen monissa organisaatiouudistuksissakin ja jäi henkiin senkin jälkeen, kun Kouluradio lakkautettiin vuonna 1989.

Sittemmin "Älliä vai ei" muuttui televisio-ohjelmaksi ja "Abitreeneiksi" ja laajentui myös internetin puolelle. "Toivoa sopii, että se elää yhtä kauan kuin ylioppilastutkintokin", ohjelman keksijä sanoo.

(Teksti pohjautuu Kai R. Lehtosen muistelmaan)

Tietolaatikko

Ohjelmaideaa kehitellessään Kai R. Lehtonen kyseli eri opettajajärjestöiltä, olisivatko ne halukkaita julkistamaan laatimiaan ohjeita ja pistetaulukoita radion kautta. "Ajatus kaatui kieltenopettajajärjestöjen kielteiseen kantaan. Ne ilmoittivat saavansa huomattavan osan tuloistaan juuri pistetaulukoistaan ja arvelivat, että raha ei enää kilisisi niiden kassaan, jos tiedot saisi ilmaiseksi radiosta. Äidinkielen opettajien liiton toiminnanjohtajana oli silloin Matti Sinko. Hän ehdotti, että pyytäisin ohjelmaan itsensä ylioppilastutkintolautakunnan edustajat. Kaikki, joiden kanssa keskustelin tästä ajatuksesta olivat sitä mieltä, että lautakunta ei lähtisi mukaan. Epäilijöistä huolimatta otin kuitenkin ehdotuksen puheeksi professori Aimo Turusen kanssa. Hän innostui heti ja taivutteli lautakunnankin idealle myönteiseksi. Olin lyönyt aika monta kahvikuppivetoa sen puolesta, että lautakunta tulisi mukaan, niin että pitkän aikaa jälkeenpäin join Kesäkadun ruokalassa voittokahvejani." (Kai R. Lehtonen)
Ensimmäisessä 12.2.1980 lähetetyssä, äidinkielen kokeeseen liittynyttä ohjelmaa vetivät Lehtonen ja Kouluradion luonto-ohjelmien toimittaja Risto Nurmi. Lautakuntaa edustivat Terttu Tupala, Aimo Turunen ja Jouko Niemelä.
Eräs maakuntalehti pani kevään 1980 ohjelmia koskevan juttunsa otsikoksi "Älliä vai ei". "Se olikin monella tapaa niin hyvä otsikko, että otimme sen jatkossa käyttöön mekin. Olimme varautuneet siihenkin, että soittoja tulisi vähän tai ei lainkaan, mutta se oli turha pelko. Puhelimet soivat jatkuvasti ja muistelen erityisesti kokelasta, joka huolestuneena kysyi, hylättäisiinkö hänen aineensa sen vuoksi, että hän oli sitä puhtaaksi kirjoittaessaan unohtanut otsikon. Tuntui tosi hyvältä kuulla hänen helpottunut huudahduksensa Aimo Turusen vastattua, että otsikon puuttumisesta ei rangaistaisi millään tavalla. ´Kyllä me sen näemme muutenkin, mistä olet kirjoittanut, ja näkyyhän se sitä paitsi aineesi konseptistakin´, Turunen rauhoitteli." (Kai R. Lehtonen)

Kommentit