Hyppää pääsisältöön

Rock-Jerry villitsi nuoria maan ensimmäisenä rokkikunkkuna

Kuusitoistavuotias helsinkiläinen koulupoika Kaj Järnström kruunattiin maan rock-kuninkaaksi syksyllä 1959. Levyillään hän teki historiaa laulamalla rockia englanniksi – ja ennen kaikkea tosissaan.

Televisiossa esitettyjä rock-kuninkuuskisoja isännöi tanssimuusikko Onni Gideon, joka kilpailun jälkeen otti voittajan suojatikseen ja solistikseen. Kaj Järnströmistä (s. 1943) tuli voittonsa myötä "Rock-Jerry".

Rock-Jerryn vuonna 1960 julkaistua esikois-EP:tä, jolla kuultiin mm. versio Long Tall Sallysta, voi pitää pioneerityönä. Aiemmista rock and rollia sivunneista levytyksistä olivat vastanneet iskelmäsolistit ja jazzmuusikot.

Järnström esiintyi tanssipaikoilla sekä Gideonin yhtyeen että paikallisten säestäjien kanssa. Hänet nähtiin useampaan otteeseen tv:ssä ja myös valkokankaalla filmeissä Iskelmäkaruselli pyörii (1960) ja Tähtisumua (1961).

Axa Sorjasen vuonna 1997 tekemässä haastattelussa Järnström sanoo vastaanoton olleen loistava joka puolella maata. Show'n vaikutusta tehosti, kun "tangoista ja Muistatko Monreposista siirryttiin suoraan rockiin".

Rock-Jerryn esiintyminen oli villiä ja energistä, ja säestäjienkin antaumusta kuvaa, että hänen muistikuvansa mukaan rumpali Kalevi Hänninen katkoi illan mittaan 5–6 soittokapulaa. Järnström lauloi rock and rollia aggressiiviseen tyyliin, mutta repertoaariin kuuluivat itsestään selvästi myös Waltzing Matildan kaltaiset balladit.

Taiteilijanimi lyheni myöhemmin pelkäksi "Jerryksi". Tällä nimellä Järnström esiintyi mm. Radion tanssiorkesterin solistina Turussa 1961.

Ura keskeytyi ylioppilaskirjoituksiin, ja niiden jälkeen Järnström keskittyi kauppaopintoihin. 1960-luvun puolivälin folk-aallon myötä hän tosin palasi lyhyeksi aikaa musiikin pariin.

1970-luvun rock-revivalin aikaan Jerrykin suoritti comebackin. Tuolloin ilmestyivät albumit I´m in Love Again ja Eezie Now. Rock-Jerryn tuotannosta on julkaistu valikoima myös cd-muodossa.

Waltzing Matilda: Säv. Marie Cowan. San. Andrew Barton Paterson. (Filmin ääni ja kuva ovat valitettavasti epätahdissa.) Long Tall Sally: Säv. ja san. RIchard Penniman & Enotris Johnson & Robert Blackwell. Es. Rock-Jerry And His Masters. Party: Säv. ja san. Jessie Mae Robinson. Es. Rock-Jerry And His Masters. Kiddio: Säv. ja san. Brook Benton & Clyde Otis. Es. Jerry & Radion Tanssiorkesteri, joht. Olli Häme. When the Saints Go Marching In. Säv. ja san. trad. Säest. Radion Tanssiorkesteri, joht. Olli Häme. Brown-eyed Handsome Man: Säv. ja san. Chuck Berry. Mona Lisa: Säv. ja san. Jay Livingston & Ray Evans.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto