Hyppää pääsisältöön

Rock-Jerry villitsi nuoria maan ensimmäisenä rokkikunkkuna

Kuusitoistavuotias helsinkiläinen koulupoika Kaj Järnström kruunattiin maan rock-kuninkaaksi syksyllä 1959. Levyillään hän teki historiaa laulamalla rockia englanniksi – ja ennen kaikkea tosissaan.

Televisiossa esitettyjä rock-kuninkuuskisoja isännöi tanssimuusikko Onni Gideon, joka kilpailun jälkeen otti voittajan suojatikseen ja solistikseen. Kaj Järnströmistä (s. 1943) tuli voittonsa myötä "Rock-Jerry".

Rock-Jerryn vuonna 1960 julkaistua esikois-EP:tä, jolla kuultiin mm. versio Long Tall Sallysta, voi pitää pioneerityönä. Aiemmista rock and rollia sivunneista levytyksistä olivat vastanneet iskelmäsolistit ja jazzmuusikot.

Järnström esiintyi tanssipaikoilla sekä Gideonin yhtyeen että paikallisten säestäjien kanssa. Hänet nähtiin useampaan otteeseen tv:ssä ja myös valkokankaalla filmeissä Iskelmäkaruselli pyörii (1960) ja Tähtisumua (1961).

Axa Sorjasen vuonna 1997 tekemässä haastattelussa Järnström sanoo vastaanoton olleen loistava joka puolella maata. Show'n vaikutusta tehosti, kun "tangoista ja Muistatko Monreposista siirryttiin suoraan rockiin".

Rock-Jerryn esiintyminen oli villiä ja energistä, ja säestäjienkin antaumusta kuvaa, että hänen muistikuvansa mukaan rumpali Kalevi Hänninen katkoi illan mittaan 5–6 soittokapulaa. Järnström lauloi rock and rollia aggressiiviseen tyyliin, mutta repertoaariin kuuluivat itsestään selvästi myös Waltzing Matildan kaltaiset balladit.

Taiteilijanimi lyheni myöhemmin pelkäksi "Jerryksi". Tällä nimellä Järnström esiintyi mm. Radion tanssiorkesterin solistina Turussa 1961.

Ura keskeytyi ylioppilaskirjoituksiin, ja niiden jälkeen Järnström keskittyi kauppaopintoihin. 1960-luvun puolivälin folk-aallon myötä hän tosin palasi lyhyeksi aikaa musiikin pariin.

1970-luvun rock-revivalin aikaan Jerrykin suoritti comebackin. Tuolloin ilmestyivät albumit I´m in Love Again ja Eezie Now. Rock-Jerryn tuotannosta on julkaistu valikoima myös cd-muodossa.

Waltzing Matilda: Säv. Marie Cowan. San. Andrew Barton Paterson. (Filmin ääni ja kuva ovat valitettavasti epätahdissa.) Long Tall Sally: Säv. ja san. RIchard Penniman & Enotris Johnson & Robert Blackwell. Es. Rock-Jerry And His Masters. Party: Säv. ja san. Jessie Mae Robinson. Es. Rock-Jerry And His Masters. Kiddio: Säv. ja san. Brook Benton & Clyde Otis. Es. Jerry & Radion Tanssiorkesteri, joht. Olli Häme. When the Saints Go Marching In. Säv. ja san. trad. Säest. Radion Tanssiorkesteri, joht. Olli Häme. Brown-eyed Handsome Man: Säv. ja san. Chuck Berry. Mona Lisa: Säv. ja san. Jay Livingston & Ray Evans.