Hyppää pääsisältöön

Rock-Jerry villitsi nuoria maan ensimmäisenä rokkikunkkuna

Kuusitoistavuotias helsinkiläinen koulupoika Kaj Järnström kruunattiin maan rock-kuninkaaksi syksyllä 1959. Levyillään hän teki historiaa laulamalla rockia englanniksi – ja ennen kaikkea tosissaan.

Televisiossa esitettyjä rock-kuninkuuskisoja isännöi tanssimuusikko Onni Gideon, joka kilpailun jälkeen otti voittajan suojatikseen ja solistikseen. Kaj Järnströmistä (s. 1943) tuli voittonsa myötä "Rock-Jerry".

Rock-Jerryn vuonna 1960 julkaistua esikois-EP:tä, jolla kuultiin mm. versio Long Tall Sallysta, voi pitää pioneerityönä. Aiemmista rock and rollia sivunneista levytyksistä olivat vastanneet iskelmäsolistit ja jazzmuusikot.

Järnström esiintyi tanssipaikoilla sekä Gideonin yhtyeen että paikallisten säestäjien kanssa. Hänet nähtiin useampaan otteeseen tv:ssä ja myös valkokankaalla filmeissä Iskelmäkaruselli pyörii (1960) ja Tähtisumua (1961).

Axa Sorjasen vuonna 1997 tekemässä haastattelussa Järnström sanoo vastaanoton olleen loistava joka puolella maata. Show'n vaikutusta tehosti, kun "tangoista ja Muistatko Monreposista siirryttiin suoraan rockiin".

Rock-Jerryn esiintyminen oli villiä ja energistä, ja säestäjienkin antaumusta kuvaa, että hänen muistikuvansa mukaan rumpali Kalevi Hänninen katkoi illan mittaan 5–6 soittokapulaa. Järnström lauloi rock and rollia aggressiiviseen tyyliin, mutta repertoaariin kuuluivat itsestään selvästi myös Waltzing Matildan kaltaiset balladit.

Taiteilijanimi lyheni myöhemmin pelkäksi "Jerryksi". Tällä nimellä Järnström esiintyi mm. Radion tanssiorkesterin solistina Turussa 1961.

Ura keskeytyi ylioppilaskirjoituksiin, ja niiden jälkeen Järnström keskittyi kauppaopintoihin. 1960-luvun puolivälin folk-aallon myötä hän tosin palasi lyhyeksi aikaa musiikin pariin.

1970-luvun rock-revivalin aikaan Jerrykin suoritti comebackin. Tuolloin ilmestyivät albumit I´m in Love Again ja Eezie Now. Rock-Jerryn tuotannosta on julkaistu valikoima myös cd-muodossa.

Waltzing Matilda: Säv. Marie Cowan. San. Andrew Barton Paterson. (Filmin ääni ja kuva ovat valitettavasti epätahdissa.) Long Tall Sally: Säv. ja san. RIchard Penniman & Enotris Johnson & Robert Blackwell. Es. Rock-Jerry And His Masters. Party: Säv. ja san. Jessie Mae Robinson. Es. Rock-Jerry And His Masters. Kiddio: Säv. ja san. Brook Benton & Clyde Otis. Es. Jerry & Radion Tanssiorkesteri, joht. Olli Häme. When the Saints Go Marching In. Säv. ja san. trad. Säest. Radion Tanssiorkesteri, joht. Olli Häme. Brown-eyed Handsome Man: Säv. ja san. Chuck Berry. Mona Lisa: Säv. ja san. Jay Livingston & Ray Evans.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto