Hyppää pääsisältöön

Puut pois ja laskettelemaan – alppihiihto tuli Suomeen 1930-luvulla

Alppihiihto tuli Suomeen 1930-luvulla. 1960-luvulla siitä tuli muodikasta kansanurheilua, ja slalom-rinteitä syntyi monen mäen kylkeen. Veikko Itkosen dokumenttimateriaalissa seurataan laskettelua Rukatunturilla ja Espoon Nuuksiossa.

Rukalle raivattiin rinne vuonna 1954, ja ensimmäinen hiihtohissi alkoi toimia vuonna 1957. Elokuvakatkelmissa nähdään hiihdonopetusta ja eritasoisia tyylinäytteitä. Mukana on myös pujottelua ja syöksylaskua. Filmistä puuttuu valitettavasti ääni.

1970-luvulle tultaessa laskettelukeskuksia oli sikissyt jo pitkin maata, ja ne herättivät kritiikkiäkin. Kamera kiertää -ohjelman raportti vuodelta 1972 kysyy, olivatko keinotekoiset tunturit tosiaan tarpeen joka kunnassa.

Taloudelliset riskit olivat suuret ja hiihtovälineet kalliita. Rinteet olivat kyseenalaisia myös luonnonsuojelun kannalta, ohjelmassa todetaan. Toimittaja epäilee myös, että laskettelupaikkoja tehtiin kiekkokaukaloiden ja valaistujen latujen kustannuksella - siitä huolimatta että murtomaahiihto oli "pop" myös Keski-Euroopassa.

Kommentit