Hyppää pääsisältöön

Yhdeksän maan meri

Itämeri on pieni ja osittain suljettu merialue, jota ympäröi yhdeksän valtioita. 1970-luvulla Itämeren maat heräsivät suojelutoimiin merialueen pelastamiseksi.

Tietolaatikko

Ohjelma on kuvattu kesällä 1978 Jurmon Utön merialueilla sekä syksyllä 1978 Porin edustalla.

Vuoden 1978 ohjelmassa Itämeren rantojen asukkaat kertovat meren vaikutuksesta elämiinsä ja huomioitaan saastumisesta. Toinen näyte esittää kauniisti Itämeren rantojen maisemia ja eläimistöä.

Suojelutyö ei ole tauonnut vaan meren saastumisen ehkäisemiseksi Helsingissä helmikuussa 2010 järjestetyn Itämeri-kokoukseen osallistujina on alueen valtioiden päämiehiä, yrityksiä, tutkijoita sekä eri järjestöjä.

Osallistujat ovat lupautuneet konkreettisiin toimiin Itämeren tilan kohentamiseksi.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto