Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ilmalämpöpumpun kova hurina repii hermoja

Asennusvirheitä, meteliä, hidasta huoltoa ja saavuttamattomia säästöjä. Huimasti yleistyneet ilmalämpöpumput eivät toimi aina odotusten mukaisesti.
Hämeenlinnalainen Jouko Hahl hankki ilmalämpöpumpun pari vuotta sitten. Ensimmäisen talven pumppu toimi hyvin ja tuotti mukavia säästöjä lämmityskuluissa. Ongelmat alkoivat viime syksynä. Hahlin mukaan laitteen ulkoyksikkö on pitänyt epätavallisen kovaa meteliä.
-Pahimmillaan se on ollut kuin suihkukoneen turbiini. Lämmitystehokin on tuntunut vähentyneen ensimmäisestä talvesta. Eräänä päivänä ulkoyksikön pohja alkoi jäätyä.

Hahl ja ilmalämpöpumppu (Video still, Kuva: YLE)

Kaikkein ikävintä asiassa on se, että myyjäliikettä ongelmat eivät ole tuntuneet kiinnostavan kovin paljon. Tammikuussa Hahl oli odottanut jo pari kuukautta turhaan, että asentaja tulisi tutkimaan tarkemmin, mistä ongelmat johtuvat.
Isäntä itse epäilee, että asennuksessa on saatettu tehdä virhe. Kun asentaja saatiin lopulta paikalle, mitattiin laitteesta mahdollinen kylmäainevajaus.

Kuluttajaneuvojille tuttu tilanne

ilmalämpöpumppu (Video still, Kuva: YLE)Ilmalämpöpumppu ottaa ulkoilman energiaa talteen ja saa aikaan säästöjä lämmityslaskussa. Ei siis ihme, että laite on yleistynyt suomalaiskodeissa nopeaa tahtia, kun sähkön hinta on ollut huimassa kasvussa.
Nyt ilmalämpöpumppuja on asennettu noin 200 000 tuhanteen kotitalouteen. Ylikuumentunut pumppukauppa on houkutellut alalle myös tekijöitä, joilla ei ole homma hanskassa.
Jouko Hahlin huolet kuulostavat tutuilta kuluttajaneuvojen korvissa.
-Ammattitaitoisia asentajia ei ole ollut tarpeeksi. Huoltoa ei ole välttämättä mietitty ollenkaan, kuvailee kuluttajaoikeusneuvoja Anna-Kaisa Veijola-Heikkinen alan kasvukipuja.
Viime vuonna kuluttajaoikeusneuvojille tuli 450 yhteydenottoa ilmalämpöpumppujen takia. Ongelmat ovat moninaisia. Pumput jäätyvät, pitävät meteliä, varaosien ja huollon saatavuudessa on pulmia. Joskus pumppu ei ole tarkoitettu ollenkaan pohjoismaiseen ilmastoon.

Rekisteri auttaa asennusliikkeen valinnassa

Aivan uudenlaista apua ilmalämpöpumpun asennusliikkeen valintaan tarjoaa Turvatekniikan keskus Tukesin uusi kylmäalan asentajarekisteri. Siitä voi tarkastaa, onko juuri sinulle tarjottu asentaja hankkinut nykyvaatimusten mukaisen kylmäalan pätevyyden. Luettelo löytyy Tukesin nettisivuilta.
Ensi vuonna kaikkien F-kaasuja sisältävien laitteiden asentajien pitää löytyä rekisteristä, jos he haluavat jatkaa alalla. Vielä toistaiseksi alalla saa toimia laillisesti sellaisetkin henkilöt, joiden ei ole tarvinnut osoittaa osaamistaan mitenkään.
Asentajan pätevyyden varmistaminen kannattaa, sillä varsin usein ongelmat johtuvat juuri asennusvirheistä. Liitokset on saatettu tehdä huolimattomasti, sisäyksikön paikka on huono tai kylmäaineen määrä on väärä. Toki käyttövirheilläkin on sijansa.
Asentajan ammattitaitoa tarvitaan jo enne varsinaista asennusta. Hänellä pitäisi olla pelisilmää selvittää, onko ilmalämpöpumppu ylipäätään sopiva ratkaisu juuri tiettyyn asuntoon.
Sokkeloisessa talossa pumpun puhaltama lämpö ei välttämättä leviä. Talon varsinainen lämmitysjärjestelmä on myös syytä säätää hiukan pienemmälle kuin pumppu. Toimenpide voi olla vaikea, jos pattereista puuttuvat termostaatit.

Säästöjen määrä vaihtelee

ilmalämpöpumppu ulkona (Video still, Kuva: YLE)Motivan tuoreesta tutkimuksesta selvisi, että ilmalämpöpumpuilla saavutetut säästöt vaihtelevat rajusti. Tutkimuksen kohteena oli 78 sähkölämmitteistä pientaloa.
Peräti 30 kohteessa säästöt jäivät alle 200 euron vuodessa. Kesimääräinen vuosisäästö oli noin 260 euroa sähkön nykyhinnoilla mitattaessa. Jopa kymmenessä talossa sähkön kulutus kasvoi laitteen hankkimisen jälkeen.
Kun tyypillinen ilmalämpöpumpun hinta pyörii 1500 – 2000 eurossa, niin laite ei todellakaan vaikuta erityisen kannattavalta investoinnilta. Jos pumpun käyttöikä jää kymmeneen vuoteen, ei se monessa kodissa ehdi tuottaa kummoisia säästöjä investoinnin takaisinmaksuajan jälkeen.
Motivan asiantuntija Antti Kokkonen toteaa tutkimuksen pohjalta, että monessa kodissa on vielä tekemistä, jotta pumppua opitaan käyttämään oikein. Huonojen tulosten taustalla voi olla myös asennusvirheitä, joita ei välttämättä voi pienin kustannuksin enää korjata.
Toki ilmalämpöpumppu tuottaa parhaimmillaan tuntuviakin säästöjä. Motivan tutkimuksessa noin viidennes taloista säästi yli neljäsataa euroa vuodessa sähkölaskussa. Suurin säästö oli yli 800 euroa vuodessa.

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.