Hyppää pääsisältöön

Vilho Vartiainen & Dallape

Vilho Vartiainen ja maineikas Dallapé-yhtye esittävät 1930-luvun suomalaisen haitarijazzin klassikkoja vuonna 1979 televisioidussa konsertissa.

Tietolaatikko

Lentävä hollantilainen. Säv. Valto Tynnilä ja Martti Jäppilä, san. Martti Jäppilä. Dallapé ja Ville Alanko levyttivät kappaleen vuonna 1930.
Villiruusu. Säv. Evert Suonio, san. Eino Kettunen.
Petsamo. Säv. ja san. Valto Tynnilä ja Martti Jäppilä. Dallapé ja Veli Lehto levyttivät kappaleen vuonna 1930.

Vuonna 1927 syntynyt Vilho Vartiainen on saanut klassisen laulukoulutuksen ja laulanut mm. Kansallisoopperan kuorossa.

Vartiainen teki ensimmäisen levynsä vuonna 1951. Levytysura hiipui vuosikymmenen lopulla mutta käynnistyi jälleen 1970-luvulla.

Lasse Pihlajamaan säveltämästä Nuoruusmuistoja-valssista tuli Vartiaisen suurin hitti vuonna 1978. Aktiivista levytystoimintaa kesti 80-luvun puoliväliin saakka. 2000-luvulla Vartiainen on nähty mm- HumppAvantin solistina.

Dallapé-yhtye syntyi Helsingissä vuonna 1925. Nimensä se sai italaisen harmonikkamerkin mukaan.

Siitä tuli 1930-luvun suosituin kotimainen orkesteri. Yhtyeen laulusolisteina toimivat mm. Veli Lehto, Ville Alanko, Matti Jurva, Tauno Palo ja Georg Malmstén.

Dallapén "haitarijazz" oli sekoitus suomalaisesta perinnemusiikista ja saksalaisen tanssimusiikin läpi suodattuneista ragtime vaikutteista.

Ennen talvisotaa se alkoi muokkautua swingin suuntaan etenkin amerikansuomalaisen Bruno Laakon vaikutuksesta.

Dallapé elvytettiin sotien jälkeen ja se toimi vuoteen 1955 asti. Vuonna 1960 yhtye koottiin humppakuumeen myötä uudelleen, ja se on jatkanut esiintymisiä 2000-luvulle asti.

Konsertti on televisioitu Helsingin Juhlaviikoilta vuonna 1979.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit