Hyppää pääsisältöön

Dahlströmin lähikauppa

Ekonomi J A Dahlströmin putiikkki saattaa ensisilmäyksellä näyttää vaatimattomalta. Lähemmin tarkasteltuna se osoittautuu yhtä mittavaksi valikoimiltaan kuin tavaratalo, tosin yhden päivän toimitusajalla.

Dahlströmin kaupassa asiakasta palvellaan eikä siellä ole super-markettien super-kiirettä. Kauppiaalla itsellään tosin pitää kiirettä, hänellä ei ole aikaa lukea edes sanomalehteä.

Hän onkin tilannut päivän sanomalehden kasetille luettuna. Sitä kuunnellessa hänellä jää aikaa touhuta kaupassaan. Kaiken lisäksi kasetti on ruotsinkielinen, joten kauppias kehittää samalla kielitaitoaan.

Dahlström asustaa asuntovaunussa pragmaattisista syistä. Hän käy kotonaan vain nukkumassa eli tilaa ei tarvitakaan sen enempää ja siivoamiseenkin kuluu vain kymmenisen minuuttia viikossa. Kauppias suosittaa muuttoa asuntovaunuun ratkaisuksi opiskelijoiden asuntopulaan.

Kauppias uskoo mainostemppujen voimaan: kadulla nousee peltipurkista kummaa sauhua. Kyseessä on asiakkaiden houkuttelemiseksi käytetty hiilihappojää, joka lämpimässä kesäpäivässä höyrystyy. Kauppiaan mukaan tämä houkuttaa kaupalle jäätelön nälkäisiä kaupunkilaisia.

Teksti: Emilia Kemppi

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto