Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto: Niilo Ihamäki muistelee

Toimittaja Niilo Ihamäkeä (1920—2014) voi ansaitusti luonnehtia todelliseksi "elävän arkiston" henkilöitymäksi. Toimittajan ura jatkui vuosikymmeniä.

Niilo Ihamäki aloitti uransa journalismin parissa jo 14-vuotiaana vuonna 1935. Yleisradion palvelukseen hän siirtyi vuonna 1953. Ihamäki tunnetaan ansioituneena politiikan toimittajana ja innokkaana kansankulttuurin puolestapuhujana.

Pitkän työrupeamansa varrella Ihamäki on haastatellut niin eturivin poliitikkoja kuin hämäläisiä emäntiäkin. Yleensä haastateltavat suhtautuivat toimittajaan myönteisesti. Ihamäki muistaa kuitenkin kerran juokseensa karkuun kirvestä heiluttavaa vanhaapoikaa, jolle haastattelu ei syystä tai toisesta sopinut.

Haastattelutilanteet saattoivat joskus äityä varsin kuumiksi. Tyrvääläinen Olga Vihdanmäki hämmenteli villasukissaan maltaita tulikuuman saunan lauteilla ja pyysi Ihamäkeä heittämään lisää löylyä kiukaalle.

Poliitikkojakin tavatessaan Ihamäki joutui hiostaviin tilanteisiin. Kekkonen oli tunnetusti kova saunamies ja eräällä haastattelumatkalla Ihamäki pääsi todistamaan vaiherikasta maailmanpoliittista löylynheittoa. Hiki saattoi virrata myös pääministerin kyselytunneilla, jonka luojana Ihamäki tunnetaan.

Ihamäelle itselleen yksi uran mieleenpainuneimpia haastatteluja on Gerda Rytin tapaaminen. Presidenttti Rytin puoliso paljastaa Ihamäen nauhalle elämänsä vaikeimpia hetkiä.

Eläkkeelle siirryttyään Ihamäki jatkoi kirjoittamista. Yksi viimeisimmistä lehtikirjoituksista liittyi kummalliseen tapaukseen Yleisradion studiossa. Vuonna 1960 studioon marssi knallipäinen herrasmies ja pyysi saada lausua julistuksensa ja suuntaviivansa Suomen kuningaskunnan perustamiseksi.

Elävä arkisto kävi haastattelemassa Niilo Ihamäkeä helmikuussa 2010. Virkeä eläkeläinen kertoi salaisuudekseen toimeliaisuuden ja uteliaisuuden, ei parane jäädä vain "kiikkustuoliin keinuttelemaan". Osa Niilo Ihamäen haastattelussa mainitsemista jutuista löytyy Elävästä arkistossa (linkkejä jutun lopussa).

Kommentit