Hyppää pääsisältöön

Asko Sahlberg: He

Kauna on huono opettaja. Kiusaamisesta, petoksesta ja ihmismielen arvaamattomuudesta kertoo Asko Sahlbergin He-romaani. Tarina sijoittuu Suomen sodan aikaan 1800-luvun alkuun.

Tietolaatikko

Asko Sahlberg s. 1964

Romaanit:
Pimeän ääni, 2000
Eksyneet, 2001
Höyhen, 2002
Hämärän jäljet, 2002
Tammilehto, 2004
Yhdyntä, 2005
Paluu pimeään, 2006
Siunaus, 2007
He, 2010

Ison talon veljekset Erik ja Henrik ovat riidoissa keskenään. Talossa on viinaan menevä emäntä ja palkollinen muonamies. Sodasta palaava Henrik huomaa kuinka nuorempi veli Erik on ottanut isännän paikan ja nainut hänen mielitiettynsä Annan.

Talossa on kasvattina veljesten serkkupoika Mauri, jota kiusataan ja nöyryytetään. Katkeruus ja sisälle patoutunut viha johtavat petokseen ja kostoon. Mauri ei ole ainoa, joka tässä kirjassa yllättää ja pettää.

He-romaani on tuttua Sahlbergia, tummaa ja kohtalonomaista. Kieli on runollista ja ilmaisu äärimmäisen tiivistä, jopa liiankin kokoonpuristettua.

Teksti: Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto