Hyppää pääsisältöön

Maahanmuuton hinta

maahanmuutto
maahanmuutto Kuva: Yle, Mot maahanmuutto

Millaisia sosiaalietuuksia maahanmuuttajat saavat Suomessa ja muualla? Suomiko maailman avokätisin pakolaisten vastaanottaja?

MOT: Maahanmuuton hinta -ohjelman kimmokkeena on toiminut internetissä liikkunut seloste Korkeimman oikeuden ratkaisusta, jossa paljastuivat erään maahanmuuttajan saamat huomattavan suuret avustukset. MOT avaa tapauksen taustat ja selvittää samalla laajemminkin maahanmuuton kokonaishintaa ja siinä liikkuvia rahavirtoja.

Haastatellut

  • Astrid Thors, Maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeri
  • Leila Palviainen, Sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikkö, Helsingin sosiaalivirasto
  • Said Aden, Puheenjohtaja, Suomen Somaliliitto
  • Jorma Vuorio, Ylijohtaja, Maahanmuuttovirasto
  • Jaakko Kiander, Johtaja, Palkansaajien tutkimuslaitos

Lisätietoa

Tilintarkastaja KHT Pauli Vahtera on lähettänyt MOT toimituksen ja katsojien tietoon omat laskelmansa maahanmuuton kustannuksista. Julkaisemme ne tässä keskustelun virittämiseksi - aiheesta lisää MOT:n blogissa

Maahanmuuton kustannukset Ruotsissa
Göteborgin yliopiston lehtori Lars Jansson on käsitellyt Ruotsin maahanmuuton kustannuksia kirjassaan "Mångfald eller Välfärd, 2002. Samaa teemaa hän on jatkanut ja päivittänyt artikkelissaan Tanskassa ilmestyneessä kirjassa Sveriges Tragedie 2007.
Artikkeli on luettavissa täällä:http://spydet.blogspot.com/2007/07/hvad-koster-indvandringen.html

Toimittaja Martti Backman