Hyppää pääsisältöön

Saako seksistä puhua?

Saako seksistä puhua julkisesti ja jos saa, niin miten? Pekka Holopainen tarttui arkaan aiheeseen kesäkuumalla 1965. Mitä ihmiset vastasivat?

"Kyllä tällainen keskustelu on erittäin paikallaan nykyaikana", kiirehtii keski-ikäinen mies vastaamaan. "Ruotsissakin se on päivän puheenaihe."

Nuoret tytöt ovat kuitenkin varovaisemmalla kannalla. "Ehkei siitä liikaa kannata puhua, nuoret sitten vain oppivat..."

Maisteri Per Charpentier saa vastata kysymykseen, mitä seksi oikein on. "No näin kesähelteellä ei varmaan paljon mitään."

Toimittaja päättelee, että asiassa vallitsee "jakomielinen ja epädemokraattinen tila."

Pehmeäkantista "roskakirjallisuutta" nimittäin oli saatavilla yllin kyllin, mutta asiallista kauno- saati tietokirjallisuutta lukeakseen oli osattava vieraita kieliä.

Tietolaatikko

Huom: filmin alkuosa on mykkä. Valitettavasti kaikkien haastateltavien nimet eivät ole tiedossa.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto