Hyppää pääsisältöön

Suopunkeja ja kenkäheinää

Paavo Noponen seuraa saamelaisen talon arkea Utsjoen Kaamasmukassa sekä poroerotusta Paistunturin laella vuonna 1960.

Pikkupojat harjaantuvat poromiehen ammattiin leikkimällä pihalla poroa ja suopunkimiestä.

Poroisäntä Uula Valle kertoo maanviljelyksestä tunturissa ja näyttää, kuinka jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä kunnon kenkäheinällä.

Kaksiviikkoisessa poroerottelussa tavataan myös muita isäntiä ja heidän lapsiaan. Selostajan välistä runolliseksi yltyvä maalailu kohtaa dokumentissa hauskasti haastateltavien realistisen puheenparren.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto